Úterý, 19. března 2024

Nizozemsko kvůli emisím sníží rychlostní limit na 100 km/h

Nizozemsko kvůli emisím sníží rychlostní limit na 100 km/h

Nizozemsko celostátně sníží maximální rychlostní limit na 100 kilometrů v hodině v rámci opatření, jejichž cílem je snížit emise. Podle agentury Reuters to dnes oznámil nizozemský premiér Mark Rutte. Dosud byla maximální povolená rychlost v Nizozemsku 130 kilometrů v hodině.

Nizozemský soud vládě od května uložil odložit realizaci tisíců projektů, jelikož Nizozemsko v uplynulých letech překračovalo limity EU pro emise dusíku. Emise dusíku ve vzduchu ve formě oxidů dusíku pocházejí především z osobních a nákladních automobilů a těžkých užitkových vozidel, která jsou poháněna naftou a která se využívají ve stavebnictví.

Podle Rutteho je omezení rychlosti nepříjemný krok. "Nikomu se to nelíbí, ale slouží to vyššímu zájmu, "poznamenal předseda vlády s tím, že opatření má zajistit, aby se Nizozemsko nezastavilo ve vývoji a aby země bezdůvodně nepřicházela o pracovní místa.

Zpravodajský web BBC napsal, že maximální rychlost 100 kilometrů v hodině bude platit přes den, zatímco v noci bude maximální rychlost 130 kilometrů v hodině jako dříve.

V uplynulých letech byla v Nizozemsku podle Reuters odložena realizace zhruba 18.000 projektů na stavbu dálnic, letišť, větrných elektráren a rezidenčních čtvrtí. Nizozemský výzkumný institut EIB zveřejnil odhad, že se při současném trendu do roku 2021 se o osm procent sníží množství realizací stavebních projektů a stát přijde o 40.000 pracovních míst.

Nová nouzová opatření také zahrnují změny v množství bílkovin v krmivu, což má pomoci snížit objem amoniaku v moči hospodářských zvířat. Zemědělci za poslední dva měsíce několikrát pořádali velké protesty z obav, že nejvíce nouzových opatření se bude týkat právě jejich sektoru.

Emise dusíku na obyvatele jsou v malém, hustě obydleném Nizozemsku čtyřikrát vyšší než průměr EU. Přibližně 61 procent emisí podle Reuters přitom pochází ze zemědělství.

Rutte dnes také oznámil, že v nadcházejících měsících budou oznámena další opatření, jejichž cílem je pomoci emise snížit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů