Úterý, 23. dubna 2024

V Praze se otevře medúzárium, představí tisíce medúz

V Praze se otevře medúzárium, představí tisíce medúz

Tisíce medúz mnoha druhů a barev budou k vidění v medúzáriu Svět medúz které se v pátek otevře v pražském obchodním centru Arkády Pankrác. Lidé spatří neškodné i jedovaté exempláře, řekl ředitel zařízení Vojtěch Pluhař na dnešní tiskové konferenci.

V medúzáriu má být kolem 10.000 medúz. "Co se druhů týče, bude se počet pohybovat mezi 25 až 38," uvedl Pluhař. Dodal, že v zařízení pracuje také specialista na množení medúz. Některá zahraniční akvária podle něj získávají část exemplářů odlovem.

K nejpozoruhodnějším druhům v pankráckém medúzáriu patří Turritopsis dohrnii. Tyto medúzy jsou schopny ovlivnit svůj životní cyklus a z dospělé fáze medúzy se vrátit do stádia polypu. Kořenoústce hrbolaté se zas kvůli jejímu zvláštnímu vzhledu přezdívá volské oko. V pankráckých akváriích lidé spatří i australskou čtyřhranku Fleckerovu. Působí nenápadně, je však jedním z nejjedovatějších zvířat světa. Chapadla čtyřhranky mohou dorůst až do délky tří metrů. Plavci, které ve vodách požahá, mnohdy utrpí šok a utopí se.

Medúzy v pankráckém centru obývají 38 kulovitých akvárií. "To, že akvária pro medúzy mají vždy kulovitý tvar, má svůj důvod. Specificky se totiž orientují v prostoru, v podstatě vodou pouze proplouvají. Pokud by tedy byly uzavřeny v akváriu tvaru krychle či kvádru, existuje riziko, že by se zasekly, což by je mohlo vážně ohrozit na životě," řekl expert na medúzy Vilém Vedral, který tamní akvária navrhl.

Medúzy jsou jedny z nejstarších živočišných druhů světa. Největším známým druhem medúzy je Talířovka obrovská, která dorůstá více než 30 metrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů