Úterý, 19. března 2024

Podnikání ve "slow fashion" - starý textil není bezcenný

Podnikání ve "slow fashion" - starý textil není bezcenný

Zpráva OSN o stavu životního prostředí za posledních pět let kreslí ekologickou budoucnost v temných barvách. Má-li nastat zvrat, je to apel i na změnu byznysu. Byznysu, na jehož bedrech také leží velká část odpovědnosti za to, jak se bude ekologická situace na Zemi vyvíjet. A přibývá jednotlivců, kteří ekologii a udržitelnost berou ve svých podnikatelských aktivitách vážně.

Patří mezi ně i Petra Nedbálková z Ostravy. Když se začala zajímat o to, jak si zařídit život tak, aby měl co nejmenší dopad na životní prostředí, nejdřív se pustila do změn v osobním životě, kde uplatňuje Zero Waste přístup (tedy nulový odpad). To jí ale nestačilo. Hledala zaměstnání, s nímž bude moci své přesvědčení skloubit, ale nikde to nešlo tak, jak si představovala. A tak se nakonec rozhodla pro svou cestu. Letos se v Ostravě naplno pustila do vlastního podnikání, zaměřeného na udržitelnost a zodpovědnost vůči životnímu prostředí.

Původně měla několik nápadů, kudy by se její podnikání mohlo ubírat. Mezitím sama šila, a to ve stylu upcyklace, tedy s tím, že nově uplatňovala starší textilní materiál. O její výrobky začalo mít zájem i její okolí a širší zájem ji pak přivedl na myšlenku jít dál právě tímto směrem. Pod značkou Recyklátor teď šije nákupní pytlíky, dekorace, tašky, povlaky i oblečení, s nímž vyznává směr slow fashion, pomalé módy.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů