Úterý, 19. března 2024

Podnikatelskou misi do Malajsie a Vietnamu vede ministr Brabec

Podnikatelskou misi do Malajsie a Vietnamu vede ministr Brabec

Šestadvacetičlenná podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR do Malajsie a Vietnamu se zaměří na environmentální technologie. Ministra životního prostředí Richarda Brabce podnikatelé doprovodí na zahraniční cestě letos již podruhé.

V zemích jihovýchodní Asie se českým firmám otevírají příležitosti v oblasti ekologie a trvale udržitelného rozvoje. Malajsie a Vietnam se potýkají s problémy, jako je recyklace a zpracování odpadu či znečištění ovzduší. Tamní vlády začínají dodržování ekologických norem více vymáhat. Na podnikatelskou misi proto vyrážejí dodavatelé vodohospodářských technologií, obnovitelných zdrojů energie, odpadového hospodářství, zemědělství, strojírenství, ale i dopravy. Příležitosti ke spolupráci budou hledat také zástupci vysokých škol nebo výzkumných center.

,,Vývoz českých firem do obou zemí stále roste, zdaleka jsme zde zatím nevyužili náš potenciál. Vietnam i Malajsie prochází rychlou modernizací, ze které mohou naše firmy těžit. České společnosti jsou flexibilní a nabízejí špičkové technologie. Jsem rád, že se mise účastní nejen firmy, ale i vysoké školy a výzkumná centra. Jsem přesvědčený, že mezioborová spolupráce přináší inovativní řešení," říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který vede podnikatelskou delegaci.

Přelom ve vzájemných vztazích

Zástupci firem se setkají s malajsijskou ministryní energetiky, vědy, technologie, životního prostředí a klimatických změn a ministrem zemědělství a rozvoje venkova Vietnamu. V Malajsii podnikatelé podepíší tři memoranda o porozumění a jedno memorandum o spolupráci s malajsijskými partnery. Účastníky mise čekají také čtyři podnikatelská B2B fóra ve městech Kuala Lumpur, Kota Kinabalu ve státu Sabah, Ho Či Minově městě a Hanoji.

Zaměření podnikatelské mise na oblasti environmentální technologie je podle Ministerstva životního prostředí (MŽP) významný posun v bilaterálních vztazích s Malajsií a Vietnamem. ,,V pokračujícím ekonomickém rozvoji Vietnamu vidíme potenciál pro naše uplatnění. Pevně doufám, že tam zúročíme mnoho let námi poskytované rozvojové pomoci, dlouholetou tradici vzájemných vztahů a zkušenosti našich firem i expertů při řešení ekologických problémů této země," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

S Malajsií je Česká republika podle MŽP spíše na začátku cílené bilaterální spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí. ,,V delegaci máme také zástupce akademické sféry a výzkumu. A právě tuto, v dnešní době velmi významnou, oblast spolupráce máme již nastartovanou. Jinak se zřetelem k současným strategickým prioritám jak centrální malajsijské vlády, tak i těch provinčních, vidím znamenitou možnost pro uplatnění českého know-how a technologií," doplňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů