Úterý, 19. března 2024

Za havárii na Kosovém potoce a úhyb desítek kriticky ohrožených raků a mihulí dostala firma CHEVAK Cheb pokutu 250 tisíc korun

Za havárii na Kosovém potoce a úhyb desítek kriticky ohrožených raků a mihulí dostala firma CHEVAK Cheb pokutu 250 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Ústí nad Labem uložili pokutu 250 tisíc korun vodohospodářské společnosti CHEVAK Cheb, a.s. Firma je zodpovědná za nekontrolovaný únik znečištěných odpadních vod z přečerpávací stanice odpadních vod ve Valech na Chebsku do Kosového potoka. V důsledku vodoprávní havárie uhynulo v červenci 2018 minimálně 75 kriticky ohrožených raků říčních, 19 kriticky ohrožených mihulí potočních a 25 ohrožených vranek obecných.

Firma se tak dopustila dvou porušení zákona na ochranu přírody a krajin - poškození významného krajinného prvku, kterým Kosový potok je, a především způsobila úhyn zvláště chráněných živočichů nedovoleným zásahem do jejich prostředí. ,,Ke kontaminaci potoka došlo 12. až 16. července 2018 kvůli závadě na zařízení přečerpávací stanice odpadních vod. Působení závadných látek mělo za následek rychlou a drastickou změnu vodního prostředí a rozsáhlý úhyn ryb a raků. Havárií byl zasažen minimálně tříkilometrový úsek toku - od přečerpávací stanice ve Valech až po silniční most v ulici třída Vítězství v Mariánských Lázních," řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

V odebraných vzorcích kontaminovaných vod byl prokázán například výskyt enterokoků a koliformních bakterií Escherichia coli, což jsou indikátory fekálního znečištění.

,,Jsme přesvědčeni, že firma nerealizovala všechna opatření, aby vodoprávní havárii zabránila. Například týdenní kontroly a údržby přečerpávací stanice byly z našeho pohledu nedostatečné. Nepředstavují kontrolní mechanismus schopný reagovat na akutní závadu," uvedl Grund.

Inspektoři předpokládají, že počet uhynulých živočichů byl ve skutečnosti vyšší, protože někteří uhynulí jedinci mohli být vlivem proudící vody odplaveni dále po toku a nebylo možné je už najít.

Společnost CHEVAK Cheb se proti uložené pokutě odvolala, Ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo a sankci potvrdilo. Pokuta je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů