Úterý, 19. března 2024

Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve

Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve

Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve. Jen v roce 2017 to bylo 227 kilogramů na osobu, což znamená o tři procenta více než o rok předtím. Dnes o tom informoval Spolkový úřad pro životní prostředí.

"Spotřebováváme příliš mnoho obalů. To je špatné pro životní prostředí a spotřebu nerostných surovin. Nepotřebných obalů a obalů ze zbytečně velkého množství materiálů bychom se proto měli vzdát," je přesvědčena šéfka úřadu Maria Krautzbergerová. Plýtvání podle ní dobře ukazují třeba zubní pasty, které jsou v tubě, která je ještě balena do papírových krabiček.

Za nárůstem spotřeby obalů je podle Spolkového úřadu pro životní prostředí dlouhodobý hospodářský růst, který vede k vyšší spotřebě, dále nárůst prodeje menších balení zboží a také stále větší obliba zásilkových služeb, které zboží prakticky bez výjimky balí do dalších obalů.

Výsledkem bylo v roce 2017 celkem 18,7 milionu tun obalového odpadu, což odpovídá 226,5 kilogramu na osobu. Podíl koncových zákazníků na tomto množství představuje 47 procent, což je 107 kilogramů.

Také v České republice vykazuje produkce odpadů z obalů dlouhodobě rostoucí trend, a to v řádu několika procent ročně. Zatímco ještě v roce 2004 to bylo podle údajů Ministerstva životního prostředí 776.000 tun (asi 76 kilogramů na osobu), předloni už produkce obalového odpadu dosáhla 1,195.000 tun, což je téměř 113 kilogramů na osobu.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů