Sobota, 20. dubna 2024

Stráně u Kochánek na Mladoboleslavsku budou přírodní památkou

Stráně u Kochánek na Mladoboleslavsku budou přírodní památkou

Stráně u Kochánek na Mladoboleslavsku, které jsou výjimečné zejména díky porostům jalovce a řady teplomilných rostlin, se stanou na počátku příštího roku přírodní památkou. Záměr dnes schválili středočeští radní, jde o území o rozloze zhruba 3,9 hektaru, informovala dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

"Jde o evropsky významnou lokalitu. Cílem je chránit pro střední Čechy velmi výjimečnou formaci jalovce obecného, který roste na vřesovištích nebo na vápnitých trávnících. Pozornost si zaslouží i tamní porosty suchých trávníků," řekl náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD).

Území, které se stane přírodní památkou, leží zhruba kilometr severně od obce Kochánky na Mladoboleslavsku. Má podloží tvořené křídovými slínovci a vápnitými pískovci, které jsou překryty hlinitými pokryvy. Jde o prudké svahy s jihozápadní a západní orientací, místy s charakterem takzvaných bílých strání s mělkou půdou, která odhaluje vápnité podloží.

Vyskytují se zde významné druhy rostlin, například pcháč bezlodyžný, hořec brvitý, bělozářka větevnatá, černohlávek velkokvětý, vousatka prstnatá, len počistivý, bradáček vejčitý, mateřídouška časná nebo hlaváč fialový.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů