Úterý, 19. března 2024

Pardubická galerie chystá výstavu o fiktivní budoucnosti

Pardubická galerie chystá výstavu o fiktivní budoucnosti

Galerie města Pardubic připravuje od 4. prosince výstavu rakouské skupiny Time's Up, která se věnuje fiktivní budoucnosti. Po ekologickém kolapsu oceánů vznikne nový patologický ekosystém, uvedla galerie v tiskové zprávě. Expozice nazvaná SeatoxDetox má evokovat jednu z možných variant klimatických změn.

"Projekt skupiny Time's Up se nesnaží moralizovat. Připomíná, že jakkoli se jako společnost zachováme, stále je možné se pokusit vytvořit ten nejlepší ze všech možných světů," uvedla manažerka galerie Šárka Zahálková.

Ve zvolené variantě klimatických změn průmyslový odtok podporuje masivní růst řas, které se rozkládají a uvolňují toxické výpary na pusté a smrtící pláže. Jedovatá kapalina v mořích hubí ryby, měkkýše i mořský plankton. Jen medúza dokáže ve vodě bez kyslíku přežít.

Skupina Time's Up je z Rakouska a existuje 20 let. Využívá různých oborů, funguje na pomezí umění, architektury a vědeckých přístupů. Publiku předkládá možné scénáře blízké budoucnosti. Ve svých instalacích členové skupiny pracují s příběhy.

"Mezioborový způsob práce v sobě propojuje odborné znalosti a zájem nejen jádra skupiny, ale též velké sítě spolupracovníků. Do poslední výstavy se zapojilo více než 140 lidí. Do projektu přispěli svými poznatky o lékařské technice, radiovém vysílání, scénografii nebo o využití materiálů," uvedla Zahálková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů