Úterý, 19. března 2024

V následujících 10 letech je potřeba zasadit každý rok 4 miliardy stromů

V následujících 10 letech je potřeba zasadit každý rok 4 miliardy stromů

Odlesňování působí na klimatické změny více než celosvětové odvětví dopravy

Každý rok z planety zmizí lesní plocha srovnatelná s rozlohou Řecka

Praha, 19. listopadu 2019 - Každou minutu mizí lesní porost velikosti srovnatelné s 36 fotbalovými hřišti. To znamená, že ročně zmizí 13 milionů hektarů lesa o rozloze Řecka. Následky jsou pro naši planetu dvojnásob negativní: odlesňování se podílí téměř 17 % na změně klimatu. Ztráta lesů má na emise skleníkových plynů větší vliv než doprava na celém světě. Stromy fungují jako plíce planety, pohlcují CO2 z atmosféry, zadržují uhlík a vydechují kyslík. Člověk vyprodukuje v průměru 9 tun CO2 za rok a jeden jediný strom je schopen vyčistit kolem 250 kg CO2 během svého celého života. Každým zničeným stromem nejenom uvolňujeme více CO2 do atmosféry, ale zhoršujeme situaci odstraněním jednoho z našich největších spojenců v boji proti změně klimatu.

5 milionů stromů je už zasazeno

Tree-Nation, platforma na zalesňování s největším počtem projektů výsadby a s 5 miliony už zasazených stromů na čtyřech kontinentech, byla založena s cílem bojovat proti klimatickým změnám. Tree-Nation koordinuje snahy o znovuzalesnění po celém světě díky jedinečnému propojení jednotlivců i společností. V současné době má platforma přes 70 projektů na sázení stromů ve 33 zemích. Dosud se do sázení stromů zapojilo více než 118.000 jednotlivců a přes 1.500 firem.

,,Proti změně klimatu nemůžeme bojovat, dokud nezastavíme odlesňování. V následujících 10 letech je potřeba vysadit ročně 4 miliardy stromů, a to jen aby se vykompenzovalo odlesnění, ke kterému došlo v uplynulé dekádě," zdůrazňuje Maxime Renaudin, zakladatel a ředitel platformy Tree-Nation. ,,Stromy jsou nejméně stokrát levnější než nejlepší možnost uskladnění uhlíku. Navíc kromě spotřebovávání uhlíku a uvolňování kyslíku do atmosféry jsou samy o sobě přírodním zdrojem, který roste sám a nepotřebuje dodatečné zdroje na svou ,výrobu'," dodává Renaudin.

Tree-Nation, sídlící v Barceloně, používá patentovanou technologii k pěstování sazenic stromů. Na platformě je k dispozici před 300 druhů stromů a na opětovném zalesňování planety se tak mohou podílet jak jednotlivci, tak firmy po celém světě. Každý zasazený strom má svou jedinečnou URL adresu, díky níž se dá kromě jiného sledovat jeho růst či kompenzace CO2. Stromy mohou být díky URL nabízeny jako dárky. Platforma také nabízí společnostem možnost provázat sázení stromů s jejich hospodářskými výsledky, prodejními cíli nebo službami jako součást marketingu nebo aktivit pro udržitelnost.

,,Stromy řeší největší ohrožení, kterému čelí naše generace: znečištění, vymírání živočišných druhů, změny klimatu, vznik pouští, odlesňování, záplavy, chudobu, podvýživu a dokonce smrtelné viry. U řešení mnoha těchto problémů hraje sázení stromů zásadní roli a jak jednotlivci, tak společnosti se nyní mohou jednoduše zapojit do boje za udržitelnější budoucnost," komentuje Maxime Renaudin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů