Úterý, 19. března 2024

Do prodeje v Brně letos půjde více jedliček v květináčích

Do prodeje v Brně letos půjde více jedliček v květináčích

Ekologové v Brně letos dají do prodeje oproti loňsku více jedlí bělokorých zasazených v květináči, jsou alternativou klasického vánočního stromku. Nabízet jich budou 1750, tedy o 650 více než loni. K dostání budou od 25. listopadu, řekla dnes ČTK koordinátorka prodeje Tereza Žižková z brněnského centra ekologické výchovy Rezekvítek. Na jaře budou moci zájemci stromky vysadit v lesích mezi Vranovem a Svinošicemi na Brněnsku.

"Hlavní zásluhu na zvýšení počtu má Nadace Veronica, která je největším prodejcem těchto vánočních jedliček, letos si jich vyžádala hned 1500," uvedla Žižková. Důvodem zvýšení počtu je podle ní především to, že jedličky v květináčích budou k dostání i na vánočních trzích na náměstí Svobody.

Stromky budou k mání po Brně na 12 místech, kromě tří prodejních míst Nadace Veronica je lidé budou moci zakoupit také u Rezekvítku, v EkoCentru Brno, v Informačním centru YMCA Brno, také na dvou místech firmy Lesy města Brna a na třech místech školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka.

Prodávat se začnou od 25. listopadu, cena je stejná jako loni, tedy 120 korun. Ke každému stromku, který je asi půl metru vysoký, dostane kupující podrobný návod, jak se o něj má přes zimu starat.

Vánoční jedličky v květináči nabízejí brněnské ekologické organizace už dvě desítky let. Smyslem projektu je omezit plýtvání řezanými stromky a zároveň vracet zpět do brněnských lesů původní druh - jedli bělokorou. Společné výsadby na jaře se pravidelně účastní desítky lidí, letos jich stromek přišlo zasadit asi 200.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů