Sobota, 20. dubna 2024

Západní Balkán řeší ochranu svých jedinečných řek. Odpověď nabídne konference v Sarajevu

Západní Balkán řeší ochranu svých jedinečných řek. Odpověď nabídne konference v Sarajevu

Mezinárodní konferenci pořádá česká nevládní organizace Arnika ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí (Bosna a Hercegovina) a WWF Adria. Setkání šesti zemí, finančně podpořené Evropskou unií, Programem transformační spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR a nadacemi Global Greengrants Fund a Heinrich-Böll-Stiftung, proběhne v Hotelu Grand Sarajevo 27. až 29. listopadu.

Konference je reakcí na probíhající přehrazování divokých řek na západním Balkáně. Podle odborníků z Centra pro životní prostředí má v tomto regionu vyrůst asi 2 700 přehrad.

,,Soukromé společnosti do projektů investují se značným profitem, zatímco lidé ztrácejí přírodní zdroje a nedostávají za to nic. Musí se naopak vypořádat s devalvací životního prostředí a finančními ztrátami skrze daně a dotace, ze kterých opět těží soukromí investoři. Naše přírodní klenoty jsou ohroženy nekontrolovanou a netransparentní výstavbou vodních elektráren. Jen v Bosně a Hercegovině má na 244 řekách vyrůst více než 300 přehrad," upozorňuje Viktor Bjelić, místopředseda Centra pro životní prostředí.

Podle právníka WWF Adria, Djordjeho Stefanoviće, je situace snadno řešitelná: ,,Politici musí přijmout a uplatňovat zákony týkající se minimálního průtoku řek a monitorování jeho dodržování a zajistit účast veřejnosti na rozhodovacích procesech. Situace se v jednotlivých státech liší a každá země může uplatňovat jiný přístup. Výsledky a problémy jsou však stejné - krásné řeky na Balkáně jedna po druhé mizí, což negativně ovlivňuje okolní ekosystém včetně místních lidí, kteří jsou okrádáni o důležité zdroje vody," vysvětluje.

Ekologové, úředníci a politici z Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, České republiky, Černé Hory, Srbska a Severní Makedonie budou na sarajevské konferenci diskutovat o právních a praktických nástrojích na ochranu řek západního Balkánu a jeho obyvatel.

,,Účastníci konference, mají dlouholeté zkušenosti se sběrem dat, přístupem k informacím a evropskými směrnicemi o ochraně přírody," uvádí organizátorka konference, Zuzana Vachůnová z Arniky. ,,Chceme využít mezinárodní know-how k hledání spolupráce a přijít s konkrétními kroky k ochraně řek a lidí, kteří na ně spoléhají. Statečně bojují za své přírodní dědictví a o své působivé a inspirativní příběhy se během konference podělí," uzavírá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů