Čtvrtek, 28. března 2024

O dotace pro obce v národních parcích je obrovský zájem, za tři dny si rozebraly 100 milionů korun

O dotace pro obce v národních parcích je obrovský zájem, za tři dny si rozebraly 100 milionů korun

Sto milionů určených na rozvoj obcí v národních parcích je pryč. Prostředky z Národního programu Životního prostředí se vyčerpaly za pouhé tři dny a Státní fond životního prostředí ČR ukončil příjem žádostí.

O dotace mohly žádat obce ležící na územích národních parků a další subjekty od pondělí 18. listopadu. Získat mohly příspěvek 50 tisíc až 5 milionů korun na modernizaci infrastruktury a veřejného osvětlení, na tvorbu rozvojových plánů, podporu environmentálních vzdělávacích aktivit a infocenter či spolufinancování nákladných projektů z Operačního programu Životního prostředí.

Zájem o dotace byl však mimořádný a 100 milionů se vyčerpalo v rekordně krátkém čase. ,,Během tří dnů od otevření výzvy dorazilo na Fond 46 žádostí s požadavkem přes 103 milionů korun, a proto jsme příjem žádostí ukončili," uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, a dodává: ,,Mezi žádostmi jednoznačně dominují projekty na zlepšení infrastruktury, konkrétně opravy cest, komunikací, cyklostezek a chodníků, významná část prostředků pomůže ke snížení světelného znečištění."

,,Obce v národních parcích jsou naším strategickým partnerem v péči a ochraně těch přírodně nejbohatších velkoplošných území České republiky. Devět let se proto systematicky věnujeme i dotační podpoře obcí v národních parcích, v posledních dvou letech jsme ji dokonce ještě navýšili - a poptávka stále roste. Což znamená, že naši pomoc obce kvitují, a to je skvělé. Finančně tak konstantně podporujeme nejen rozvoj šetrného turismu, ale také zachování zaměstnanosti v regionu," přidává se ministr životního prostředí Richard Brabec.

Do obcí ležících na území národních parků plynou prostředky z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR dlouhodobě. Jejich cílem je zlepšit životní prostředí a kvalitu života obyvatel v obcích v národních parcích a podpořit jejich udržitelný rozvoj.

Projekty podpořené v rámci aktuální výzvy musí žadatelé zrealizovat nejpozději do konce roku 2022. Další výzva pro obce v národních parcích je plánovaná na 3. čtvrtletí roku 2020.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů