Úterý, 19. března 2024

Výběr případů výbuchů v průmyslových objektech

Výběr případů výbuchů v průmyslových objektech

Výběr případů výbuchů v průmyslových objektech za posledních deset let (dnes zemřel muž popálený při úterním neštěstí v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře):

9. dubna 2009 - Při výbuchu v areálu koksárny v Ostravě zemřeli dva muži. Explodoval čpavkovod, na který dělníci montovali izolaci.

4. ledna 2010 - Výbuch akumulačních nádrží na páru v gumárnách společnosti Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku si vyžádal dva mrtvé. Mladou ženu na místě zabil kamion, který převrátila tlaková vlna, v nemocnici zemřel jeden ze tří těžce zraněných.

25. března 2011 - Při explozi v bývalém skladu pohonných hmot v České Lípě zemřeli dva muži. Byli to zaměstnanci externí firmy, která v areálu dělala stavební práce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia. Exploze zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

16. října 2014 - V muničním areálu u Vrbětic, části obce Vlachovice na Zlínsku, vybuchl sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. Zahynuli dva lidé. V prosinci zde vybuchl další sklad s 98 tunami materiálu. Oba objekty si pronajímala firma Imex Group.

6. srpna 2015 - Výbuch metanu v dole Darkov na Karvinsku. Při ražbě chodby zahynuli tři lidé a další dva horníci utrpěli zranění.

13. srpna 2015 - Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch. Požár zasáhl kromě etylenové jednotky i pyrolýzní pece. Hasiči požár lokalizovali po pěti dnech. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

21. září 2015 - V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. Zemřeli tři zaměstnanci.

22. září 2015 - V areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku vybuchlo zařízení části výroby lihovaru. Exploze zranila 14 lidí, nejméně dva těžce.

3. prosince 2015 - Při požáru v areálu firmy Agba vyrábějící doplňky a součástky do aut v Turnově zemřeli dva lidé, další dva byli těžce zraněni. Příčinou exploze a požáru byla neodborná manipulace s chemickou látkou na čištění brzd.

23. února 2017 - Série výbuchů v Poličských strojírnách zranila 19 lidí včetně hasičů, tři lidé utrpěli těžká popálení a evakuováno bylo 120 lidí. Výbuch v jedné z hal způsobila uvnitř hydraulického lisu plastická trhavina, která byla součástí munice. Pak začalo také hořet a následovaly exploze dalšího uskladněného materiálu.

30. června 2017 - V Plané na Tachovsku hořel sklad propan-butanových lahví, požár doprovázely desítky řetězových výbuchů. Zdravotníci ošetřili dva lidi, jeden člověk na místě zemřel.

21. srpna 2017 - Výbuch při havárii lisu v objektu výroby střelného prachu v pardubické společnosti Explosia zranil tři lidi.

22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni. Explodovala nevyužívaná skladovací nádrž v distribučním terminálu. Oběťmi nebyli zaměstnanci společnosti Unipetrol, která areál vlastní, ale lidé z dodavatelské firmy, z toho pět občanů Rumunska.

2. července 2018 - Při výbuchu v továrně v Jablůnce na Vsetínsku, který zpracovává pyropatrony do airbagů, byli zraněni dva lidé, jeden z nich těžce. Část objektu se zřítila.

10. září 2018 - V Loukově na Kroměřížsku nastal výbuch a požár v areálu firmy Čepro, kde se skladují pohonné hmoty. Jeden člověk byl středně těžce zraněn.

5. října 2018 - V areálu Explosie v Pardubicích explodovala výbušnina, zničila málo používaný mostek. Výbuch nikoho nezranil.

20. prosince 2018 - Při výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku zemřelo 13 horníků, 12 Poláků a jeden Čech.

1. listopadu 2019 - Výbuch v pardubické továrně Explosia. V podniku se 1. listopadu vzňal a explodoval střelný prach, čtyři lidé byli vážně zraněni, jeden z nich 2. listopadu zemřel.

19. listopadu 2019 - Osm lidí utrpělo zranění při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře. Při výbuchu byli vážně zraněni dva lidé, jeden z nich, kterého záchranáři převezli v kritickém stavu na ARO liberecké nemocnice, dnes zemřel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů