Úterý, 19. března 2024

Protiuhelní aktivisté se uchylují i k akčním formám protestu

Protiuhelní aktivisté se uchylují i k akčním formám protestu

Výběr větších protestů aktivistů v uhelném průmyslu za posledních deset let (aktivisté dnes pronikli do sídla těžařské společnosti Severní energetická v Mostě a vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek):

10. června 2009 - Devět aktivistů ekologické organizace Greenpeace vylezlo ráno na třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II patřící společnosti ČEZ. Požadovali, aby firma při plánované obnově elektrárny použila buď nejekologičtější technologii spalování uhlí, nebo provoz do roku 2015 úplně uzavřela. Pět aktivistů z komína sestoupilo večer, ostatní protest ukončili 11. června.

12. října 2009 - Aktivisté z Greenpeace protestovali na střeše Strakovy akademie proti návrhu, který podle nich mohl vést k prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách. Na střeše budovy rozvinuli transparent s nápisem "Fischere, nechte Horní Jiřetín na pokoji". Dva aktivisty přiměla k opuštění střechy jednotka rychlého nasazení.

6. dubna 2011 - Čtyři aktivisté Greenpeace překonali plot Strakovy akademie, kde právě zasedal kabinet, aby protestovali proti možnému prolomení těžebních limitů uhlí. Na zahradě sídla vlády vztyčili několik desítek křížů, které měly symbolizovat hřbitov obcí, jež v minulosti kvůli těžbě zanikly. Akce trvala zhruba 15 minut.

22. října 2013 - Aktivisté z Greenpeace protestovali na budově Národního divadla v Praze proti prolomení těžebních limitů. Na budovu vyvěsili dva čtyřicetimetrové transparenty s nápisem "Vyvlastnit a zbourat?" a s portréty politiků, kteří patří mezi přední zastánce prolomení limitů a bourání obcí. Krátce před polednem transparenty z budovy aktivisté sami sundali.

24. června 2017 - Více než stovka aktivistů vnikla do lomu Bílina u Braňan na Mostecku a zůstala pod jedním ze dvou rypadel. Severočeské doly kvůli tomu musely přerušit těžbu. Do lomu vnikli aktivisté, kteří pobývali na klimatickém kempu v Horním Jiřetíně.

30. června 2018 - Několik set aktivistů z různých evropských zemí protestovalo u dolu Bílina na Mostecku proti těžbě uhlí. Ráno se 16 z nich připoutalo na vrcholu rypadla. Od té doby v místě stála těžba, rypadlo lidé opustili zhruba po 15 hodinách.

29. října 2019 - Osm aktivistů ráno obsadilo rypadlo v hnědouhelném Lomu Vršany. Protestovali proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Aktivisté z hnutí Against Coal kromě zastavení těžby žádali, aby ministerstvo životního prostředí zamítlo výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice. Protest ukončili až po téměř třech dnech.

25. listopadu 2019 - Aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli ráno do sídla těžařské společnosti Severní energetická v Mostě a na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek. Policie na místě zajistila 11 lidí. Zásah před budovou těžaře skončil krátce po 10:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů