Úterý, 19. března 2024

Dokážeme změřit udržitelnost bydlení z pohledu obcí?

Dokážeme změřit udržitelnost bydlení z pohledu obcí?

Bydlení je jednou ze základních lidských potřeb. Jeho podoba rozhodujícím způsobem určuje kvalitu života, sociální status, zdraví, mobilitu a mnoho dalších parametrů podstatných pro obyvatele i budoucí vývoj konkrétního místa. Role měst a obcí je v oblasti bydlení a jeho kvality nepostradatelná, často je však opomíjena či zcela chybí. Většinou je zúžena na správcovství bytů v majetku dané obce, případně - zejména v posledních letech - je pozornost obce zaměřena na oblast sociálního či podporovaného bydlení. To ale představuje jen jeden pohled na bydlení, které je nutné z úrovně obce řešit komplexněji. Úloha obcí jako správců území je mnohem širší - prostřednictvím kvalifikovaného zhodnocení, plánování, odpovědného výběru a následné realizace, resp. zadáním podmínek pro realizaci vhodných projektů, samosprávy podstatným způsobem ovlivňují nejen svou budoucí podobu, ale i svou celkovou ekonomickou, environmentální i sociální udržitelnost.


Národní síť Zdravých měst proto ve spolupráci s experty z Fakulty architektury ČVUT a Centra kvality bydlení (CEKB) (doc. Ing. arch. David Tichý Ph.D. a prof. Ing. arch. Michal Kohout) připravují ojedinělou metodiku právě v oblasti kvality bydlení z pohledu obcí. Záměrem je nabídnout obcím přehledný nástroj, pomocí kterého mohou relativně jednoduchým způsobem zanalyzovat a prověřit úroveň své péče o tuto oblast.

Vznikající metodika pohlíží na oblast bydlení jako na soulad čtyř základních rovin, tj. sféry ekonomické, environmentální, sociální a kulturní. V každé z nich doporučuje vždy 3 reprezentativní ukazatele, které ji popisují. Metodika vsadila na princip sebehodnocení dané obce - dle příslušných dat a znalosti si na pomyslném semaforu přiřadí červenou, oranžovou či zelenou.

Práce na metodice, která bude pro města dostupná v první polovině příštího roku, jsou v plném proudu. Probíhá aktivní připomínkování dokumentu, metodika je současně testována v praxi.

Více o tématu i samotné metodice na proběhlém webináři.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů