Úterý, 19. března 2024

Lesy ČR posílily hlídky proti zlodějům vánočních stromků

Lesy ČR posílily hlídky proti zlodějům vánočních stromků

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal v těchto dnech hlídat mladé lesní porosty před zloději vánočních stromků. Některé porosty budou lesníci stříkat speciálním roztokem, koruny stromků budou také znehodnocovat prostříháváním větví. Postřik, který se používá na ochranu porostů před okusem zvěří, není vidět a v chladu ani cítit. Zapáchá až při pokojové teplotě. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

"Posilujeme hlídky v mladých lesních porostech. Případnému zloději hrozí pokuta až 15.000 korun," uvedla mluvčí. Zájemci, kteří chtějí stromek přímo z lesa získat legálně, si jej mohou koupit. "Na většině revírů a lesních správ stromky z lesních prořezávek prodáváme. Ceny smrčků a boroviček jsou přibližně od 80 do 150 korun za kus. Borovice jsou dražší," řekla Jouklová.

Poznamenala, že většina v Česku prodávaných vánočních stromků roste na plantážích jiných vlastníků, než jsou Lesy ČR. Podstatná část stromků také pochází z dovozu. "Na trh letos LČR dodají jen asi 3200 kavkazských jedlí z plantáže na Šumavě. Prodejem uspokojujeme jen místní poptávku," uvedla Jouklová. V Česku se každý rok v průměru prodá zhruba milion živých vánočních stromků.

Kdo by si chtěl v lese opatřit jmelí, musí k tomu mít výjimku vydanou vlastníkem lesa. Podle lesního zákona je volný sběr jmelí v lese zakázán. Většina jmelí se ale trhá na listnatých stromech, tedy v alejích mimo les nebo na zahradách, kde je sběr jednodušší.

Část vánočních stromků z plánovaných lesních prořezávek Lesy ČR tradičně darují pobytovým dětským zdravotnickým a sociálním zařízením v celé České republice. "Stromky si mohou zájemci objednávat do 5. prosince na www.vanocnistromkydetem.cz," uvedla Jouklová. Stromky do dětských zařízení dovezou. Loni podnik rozdal přes 400 stromků do téměř 160 zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů