Úterý, 19. března 2024

V Praze startuje výstava Magické světlušky Radima Schreibera

Autor je jediný člověk na světě, který se zabývá výhradně jejich fotografováním...

V Praze startuje výstava Magické světlušky Radima Schreibera

Radim Schreiber, rodák z Liberce, žije už dvacet let v americké Iowě a přesně před jedenácti lety zachytil první snímek světlušky. Jejich krása ho uchvátila natolik, že je začal fotografovat profesionálně a detailněji zkoumat i po vědecké stránce. Výsledkem je kniha Firefly Experience. U příležitosti jejího vydání startuje 5. 12. 2019 v Galerii Českého rozhlasu Vinohradská 12 výstava Magické světlušky. Část výtěžku z prodeje fotografií podpoří Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Záběr načasovaný na sekundy

"Světluškami jsem začal být fascinován až během mého pobytu v USA. Viděl jsem jich tisíce přímo v Iowě, kde jsem studoval na univerzitě. Krásně zářily a mihotaly se úplně všude. Vypadaly jako tancující světýlka na vánočním stromečku. Začal jsem přemýšlet, jak bych je mohl vyfotit, abych zachytil jejich světélkování přirozeném prostředí," říká Radim Schreiber. První snímek vznikl v roce 2008, kdy už byla technologie na takové úrovni, že dokázala zachytit opravdu kvalitní snímek. Od té doby strávil Radim Schreiber skoro každou noc jejich focením. Na kontě má nyní přes tisíce fotografií světélkujících brouků a je jediným člověkem na světě, který se zabývá výhradně jejich focením. Jak sám říká, o světluškách toho ví více než běžný americký entomolog. Během samotného fotografování je zásadní zachytit světlušky v jejich přírozeném prostředí, v jejich originální kráse a světle. "Nepoužívám blesk, abych je neoslnil a abych nezastínil jejich svit. Také nemanipuluji fotkami ve Photoshopu, nemá smysl, abych si přidával světýlka v počítači. Snažím se zachytit ten moment, který trvá jenom zlomek sekundy, občas i několik minut," uzavírá fotograf.

Magické světlušky zamíří do Prahy

Radimova vášeň pro světlušky se letos zhmotnila vydáním knihy Firefly Experience v USA, v příštím roce plánuje vydání v České republice. Kniha obsahuje více než sto fotografií světlušek a dalších svítících živočichů, fotky jsou prokládány historkami z focení a vědeckou dokumentací. Právě u příležitosti vydání knihy se Radim Schreiber spojil s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška a společně pořádají výstavu fotografií Magické světlušky. Výstava bude zcela zdarma k vidění od 5. 12. 2019 do 3. 1. 2020 v Galerii Českého rozhlasu Vinohradská 12. Dne 5. 12. se od 17:00 uskuteční slavnostní vernisáž pro veřejnost. Veškeré fotografie a knížky jsou na prodej přímo u autora na webových stránkách www.magickesvetlusky.cz. Radim Schreiber věnuje 10 % z prodeje na podporu těžce zrakově postižených dětí a dospělých.

Zajímavosti o světluškách:

? Světlušky blikají, aby přivábily partnera

? světlušky občas synchronizují své blikání. Občas jich tisíce bliká nastejno

? Bioluminiscenční světlo světlušek je jediný zdroj světla, co nevydává teplo

? Populace světlušek se postupně zmenšuje, hlavně kvůli lidské aktivitě

? v Iowě žije více světlušek, které blikají, v České republice žije druh, který pouze svítí

? většinou svítí samci více, protože mají větší svítivý orgán

? existuje přes 2000 druhů světlušek, mají různé barvy přes oranžovou až po svítivou zelenou

? v Malajsii žijí světlušky až 10 cm velké

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů