Úterý, 19. března 2024

Nechceme být za Plýtváky

Nechceme být za Plýtváky

Podle průzkumu neziskové společnosti ECOBAT se přes 58 % Čechů snaží dlouhodobě neplýtvat potravinami, a dalších 35 % si začalo více hlídat, zda jídlo nevyhazuje zbytečně v posledních dvou letech. Stále více Čechů nechce plýtvat potravinami ani o Vánocích. Nakupují uvážlivěji, více si hlídají termín spotřeby a včas potraviny zužitkují, přebytky darují, nabídnou charitě, potravinovým bankám a podobným institucím.

Pozitivní je, že lidé také snižují spotřebu obalů - zejména plastových. Dlouhodobě jejich využívání omezuje přes 38 % lidí a dalších 41 % se k tomuto kroku rozhodlo v posledních 2 letech

Naopak rezervy máme při využívání baterií - ekologičtější i ekonomičtější nabíjecí baterie zatím používá jen pětina lidí. ,,Vzhledem k tomu, že ve většině domácností se nachází desítky až stovky baterií, nikde by neměla chybět kvalitní nabíječka a nabíjecí baterie. Dosáhneme finanční úspory a zároveň šetříme přírodu," říká Eva Gallatová ze společnosti ECOBAT, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci baterií a dodává: ,,Mezi vánočními dárky jsou často také spotřebiče na baterie. Například hračky, váhy, fotoaparáty a podobně. Nabíječka na baterie by mohla být také praktickým dárkem."

Co nepotřebuješ, věnuj

Mezi další pozitivní počiny patří tzv. re-use princip neboli co už lidé nepotřebuji, věnují nebo levně prodají. Už 69 % Čechů se k němu hlásí. V prosinci se mohou zapojit například do projektu ,,Obrácený adventní kalendář", kdy během adventu odloží do krabice každý den jednu věc, kterou sami nevyužijí, a před Štědrým dnem krabici odvezou vybrané charitativní organizaci nebo třeba do psího útulku.

Lidé třídí šatníky a vyrábí vlastní dárky

Loňská anketa na facebookovém profilu Ecocheese ukázala příklady dobré praxe, jak se lidé mohou ve vánočním čase chovat ekologicky, a přitom ještě někomu udělají radost. Nejčastěji fanoušci jmenovali věnování věcí - před Vánoci probírají šatníky, vytřiďují nepoužívané hračky a vozí je těm, kteří si je nemohou dovolit pořídit. Na druhém místě bylo vytváření dárků z přírodnin a recyklovaných materiálů, kterými někteří obdarovávají své blízké.

Svařák NE do jednorázového plastu

Při nákupu nápojů s sebou stále více Čechů preferuje opakovaně použitelné kelímky. Aktuálně jim před jednorázovými dává přednost 48 % respondentů. Některá města a obce už nyní jejich využívání podporují. A ani tam, kde tomu tak zatím z nejrůznějších důvodů není, by neměl být problém, aby si člověk přinesl svůj vlastní hrneček či kelímek, do kterého by si objednal vánoční svařák nebo kávu.

,,Zájem o ochranu životního prostředí roste v Česku dlouhodobě a ani o Vánocích bychom v tom neměli polevovat," říká Eva Gallatová z ECOBATu a dodává: ,,Pokud mohu mluvit za baterie, tak za posledních 10 let se množství baterií, které každoročně odevzdáváme na recyklaci, zčtyřnásobilo. I proto se snažíme dlouhodobě vysvětlovat, že zdaleka nestačí jen recyklovat, ale ještě důležitější je odpady zbytečně nevytvářet."

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum ,,Jak Češi mění své návyky, aby byli ohleduplnější k životnímu prostředí" byl realizován v srpnu 2019 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 025 respondentů. Samotnému průzkumu předcházela anketa na sociálních sítích, která identifikovala hlavní aktivity, na které Češi ve vztahu k ochraně životního prostředí zaměřují svou pozornost. Tyto informace pak byly zohledněny při tvorbě průzkumu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů