Pátek, 26. dubna 2024

Do roku 2030 v Evropě převládnou elektrické vozy a hybridy

Do roku 2030 v Evropě převládnou elektrické vozy a hybridy

Do roku 2030 se bude v Evropě prodávat více elektrických a hybridních aut, než vozů se spalovacím motorem. Podíl čistě elektrických vozů bude 40 procent z 16 milionů nově registrovaných vozů za rok. Vyplývá to ze studie PwC Strategy& Digital Auto Report.

Počet nových registrací hybridů a elektromobilů se v EU i USA vyrovná okolo roku 2025. V roce 2030 budou už čistě elektrická auta převažovat nad hybridy. V Číně převažují elektromobily již v současnosti.

"Čínská vláda v uplynulé dekádě výrazně investovala do vzniku celého průmyslového řetězce na výrobu elektromobilů. Zároveň podporuje elektrická auta regulacemi počtu licencí pro auta se spalovacím motorem. Výsledkem tudíž je, že už nyní se v Číně prodá více elektromobilů než ve zbytku světa dohromady. V Evropě hraje ve prospěch rozšíření elektromobilů zpřísněná emisní politika, která není pro automobilky splnitelná jinak, než produkcí bezemisních vozů," uvedl partner PwC ČR Pavel Štefek.

Více než elektromobilita se do roku 2030 ve světě prosadí konektivita. Nadpoloviční většina aut v provozu by měla v té době umět komunikovat s bezdrátovými telekomunikačními sítěmi. Už od roku 2018 jsou alespoň 3G konektivitou vybavena všechna nová auta. Těžiště se bude v následující dekádě přesouvat k 5G sítím. Trh služeb souvisejících s konektivitou díky většímu rozšíření naroste ze současných 4.4 miliardy dolarů ročně na 81 miliard v roce 2030.

Nejpomaleji se ze tří současných trendů bude vyvíjet autonomní řízení, jehož nástup brzdí legislativa i nutnost vysokých investic do vývoje. V Evropě bude v roce 2030 podle Digital Auto Report až 25 procent nově registrovaných aut splňovat parametry pro úroveň autonomního řízení čtyři až pět, což je jízda zcela bez zásahů řidiče respektive vůz již ani nemá volant a pedály.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů