Pátek, 29. března 2024

Bridgestone jako první používá ve velkém měřítku recyklované saze k výrobě pneumatik

Bridgestone jako první používá ve velkém měřítku recyklované saze k výrobě pneumatik

Společnost Bridgestone Americas, Inc. (Bridgestone) začala jako první ve svém oboru využívat ve velkém měřítku recyklované saze při výrobě pneumatik, a to v rámci dlouhodobého partnerství se společností Delta-Energy Group, LLC, která je lídrem na trhu recyklace materiálů z použitých pneumatik.

Společnost Delta-Energy Group nabízí recyklované saze, získávané z použitých pneumatik, jako patentovaný produkt D-E Black. Jeho komercializace v širokém měřítku představuje významný milník v realizaci dlouhodobé ekologické vize společnosti Bridgestone Group. Ambiciózním cílem této vize je používat nejpozději od roku 2050 výhradně trvale udržitelné materiály, což přispěje ke snížení emisí CO2 o více než 50 %. Proces, který společnost Delta-Energy Group používá při recyklaci sazí z použitých pneumatik, vytváří o 81 % CO2 na tunu méně než prvotní výroba sazí.

Bridgestone touto investicí činí také významné kroky v realizaci svého dalekosáhlého záměru podporovat cirkulární ekonomiku, která eliminuje odpad opakovaným využíváním zdrojů. Vzhledem k tomu, že poptávka po sazích z prvotní výroby překračuje nabídku, vytváří strategická investice společnosti Bridgestone alternativu, z níž bude mít prospěch nejen pneumatikářský průmysl, ale také naše planeta.

,,Bridgestone Group intenzivně usiluje o rozvoj ekologicky trvale udržitelné společnosti a k tomu patří i podpora opravdu cirkulární ekonomiky," řekl Nizar Trigui, technický ředitel společnosti Bridgestone Americas, Inc. ,,Doufáme, že prostřednictvím partnerství se společností Delta-Energy Group se nám podaří utvářet budoucnost našeho průmyslu a zajistit budoucím generacím smysluplná řešení pro efektivní mobilitu."

Bridgestone zahájil výzkum materiálů Delta-Energy v roce 2007 a na konci roku 2014 do společnosti Delta-Energy kapitálově vstoupil. Od té doby probíhají rozsáhlé testy, které prověřují možnosti částečné náhrady sazí z prvotní výroby v nových pneumatikách recyklovanými sazemi D-E Black. Přitom musí být vždy zaručen soulad s přísnými standardy kvality a provozních vlastností, jimiž jsou pneumatiky Bridgestone proslulé.

Bridgestone dosud zakoupil přibližně 235 tun recyklovaných sazí. Toto množství materiálu bylo získáno z více než 70 000 použitých pneumatik. Emise CO2 se tím snížily o cca 34,7 tuny v porovnání s použitím sazí z prvotní výroby. Bridgestone plánuje, že do konce roku 2020 zvýší spotřebu recyklovaných sazí D-E Black na 6800 tun, což odpovídá cca 2 milionům použitých pneumatik a snížení emisí CO2 o cca 10 900 tun - tolik emisí způsobí například zásobování téměř 2000 domácností elektrickou energií nebo celoroční provoz více než 2300 osobních vozidel. Bridgestone prostřednictvím svého partnerství se společností Delta-Energy využije každý rok miliony použitých pneumatik k výrobě nových produktů.

,,Důležitá partnerství, jako je toto, významně urychlují zavádění inovativních řešení do praxe a umožňují uspokojovat technické, ekonomické a ekologické požadavky na trvale udržitelný vývoj," řekl Bob Genovese, generální ředitel společnosti Delta-Energy. ,,Bridgestone je od začátku neocenitelným partnerem a jsme hrdí na to, že můžeme našimi recyklovanými sazemi D-E Black podporovat tuto společnost i pneumatikářský průmysl jako celek ve snaze o realizaci cirkulárnější ekonomiky. Delta-Energy plánuje pro nadcházející roky výstavbu několika dalších recyklačních závodů v Severní Americe, v nichž se budou vyrábět recyklovBridgestone jako první používá ve velkém měřítku recyklované saze k výrobě pneumatikané saze D-E Black pro nové pneumatiky a další gumárenské produkty."

Zdroj: https://pneumagazin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů