Úterý, 19. března 2024

Blanský les nabízí výstup na Kleť, útočiště pro rysa, krásné lesy

Blanský les nabízí výstup na Kleť, útočiště pro rysa, krásné lesy

Vizitka Chráněné krajinné oblasti Blanský les, která byla vyhlášena před 30 lety, 8. prosince 1989:

- CHKO Blanský les má rozlohu 212 kilometrů čtverečních. Většina území leží v okrese Český Krumlov, menší část na severu a západě zasahuje do okresů České Budějovice a Prachatice. Území CHKO představuje pozoruhodně zachovalý krajinný celek v širším předhůří Šumavy s přírodním prostředím, které je zatím jen málo narušeno negativními vlivy lidské činnosti.

- Na území CHKO bylo dosud vyhlášeno 20 přírodních rezervací a přírodních památek a 18 památných stromů.

- Oblast je z 55 procenty pokryta lesy, převažují porosty smrkové a borové a přirozené bučiny. Místy se zde vyskytuje dříve běžná jedle bělokorá. Oblast leží ve srážkovém stínu Šumavy, což způsobuje menší množství srážek a teplejší, méně větrné klima.

- Velmi cenná je lesní a nelesní vegetace na vápencových a hadcových podkladech. V bohatém porostu bukových lesů se nacházejí fytogeograficky významné druhy rostlin, například mařinka vonná, věsenka nachová, hluchavka žlutá nebo lýkovec jedovatý. V oblasti žije jelení, srnčí i černá zvěř, vyskytuje se zde také jeřábek lesní, lejsek malý a černohlavý. Dalším vzácným živočichem, který se v oblasti nachází, je vydra říční. - Od roku 2005 je CHKO Blanský les navíc Evropsky významnou lokalitou, což zajistilo především výskyt rysa. Ten se do Blanského lesa dostal ze Šumavy.

- Průměrná nadmořská výška kotlin je 550 metrů a hřbetů 750 metrů. Nejvyšším vrcholem CHKO je Kleť (1084 metrů nad mořem) s nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách z roku 1825 a hvězdárnou. Z tamní rozhledny lze za dobré viditelnosti spatřit i vrcholky Alp. Mezi další významné vrcholy patří Bulový (953 metrů), Buglata (832 metrů) a Vysoká Běta (804 metrů).

- Kromě přírodních krás je Blanský les bohatý i na historické, umělecké a technické památky a lidovou architekturu. K nejvýznamnějším z nich patří cisterciácký klášter Zlatá Koruna s kostelem ze 13. století, rozsáhlá zřícenina hradu Dívčí kámen ze 14. století a na Brložsku zbytky nedostavěného pozdně gotického kláštera v Kuklově. Významné je rovněž keltské oppidum u Třísova. Mezi památkami lidové architektury vyniká obec Holašovice, od roku 1998 zapsaná do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

- Správa CHKO, která sídlí v Českém Krumlově, je provozovatelem sedmi naučných stezek - Brložsko, Červený Dvůr, Granátník, Kolem Kletě, Terčino údolí, Třísov - Dívčí Kámen - Holubov a Vyšenské kopce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů