Úterý, 19. března 2024

Vítězem soutěže Komunální projekt roku 2019 je proměna odpadového hospodářství obce Lipová-lázně

Vítězem soutěže Komunální projekt roku 2019 je proměna odpadového hospodářství obce Lipová-lázně

V celostátní soutěži o nejlepší realizovaný projekt v odpadovém hospodářství na úrovni územní samosprávy - Komunální projekt roku 2019 uspěla obec Lipová-lázně. Projekt adresného sledování nádob na směsný komunální odpad a bioodpad byl vyhodnocený jako nejúspěšnější a inspirující pro ostatní obce.

V anketě se vybírá nejlepší realizovaný projekt na úrovni samosprávy. Každoročně ji vyhlašuje časopis Moderní obec pod záštitou ministryně pro místní rozvoj ČR. Zastupitelé obce Lipová-lázně přihlásili letos dokončený projekt proměny odpadového hospodářství obce. Ta zavedla chytrý systém evidence odpadů, který bude sledovat parametry svozu odpadu a umožní optimalizovat cenu za jeho odvoz.

Výrazné úspory
Systém obci přinese výrazné úspory v odpadovém hospodářství a zároveň ji připraví na zavedení nové odpadové legislativy. Díky systému, který sleduje pomocí QR kódu parametry odpadu, mají mít zastupitelé dokonalý přehled o odpadovém hospodářství obce. Zavedení systému evidence odpadů tak vede ke zvýšení separace vytříditelných složek a snížení množství směsného komunálního odpadu.

Inspirace pro každou obec
,,Systém adresné evidence je použitelný v každé obci. Je variabilní a je možné evidovat veškeré odpady, které v obci vznikají. Přesná evidence umožní upravit systém tak, aby byl optimální a ekonomicky výhodný," uvádí Jan Prejda - ředitel organizace Obecní služby Lipová-lázně, který projekt do soutěže přihlásil a vysvětluje: ,,Občané byli informováni o zavedení systému a dostávají informace o zavádění a načítání kódů. Po zkušebním provozu mají přístup přímo do aplikace ECONIT a můžou tak sledovat kolik odpadů tvoří, jakou mají evidovanou zaplněnost, a také konkrétní váhu sledovaných odpadů."

Řešení pro novou legislativu
A jak vlastně funguje systém ECONIT? Jeho hardwarová část představuje nástroj na sběr dat - tedy mobilní terminál, který načítá kódy, a ta softwarová zase pracuje s daty. Systém je přizpůsobený přesně potřebám obce. ,,Kromě úspor a přehledu nad odpady, zjednodušuje evidenční systém i administrativu spojenou s odpadovým hospodářstvím. Podstatné je, že obci vyřeší i vše, co souvisí s očekávaným zpřísněním legislativy ohledně skládkování," vysvětluje Andrea Poláková - regionální manažerka pro Olomoucký kraj ze společnosti JRK, která v obci ECONIT zavedla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů