Úterý, 19. března 2024

Národní výdaje na ochranu životního prostředí meziročně vzrostly

Národní výdaje na ochranu životního prostředí meziročně vzrostly

Národní výdaje na ochranu životního prostředí v České republice z centrálních zdrojů loni meziročně vzrostly o 1,4 procenta na 45,4 miliardy korun, z územních rozpočtů o 13,6 procenta na 40,5 miliardy. Podíl těchto výdajů na hrubém domácím produktu ale spíše stagnoval. Mezi priority patřily ochrana vody, biodiverzity a krajiny, nakládání s odpady a ochrana ovzduší. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2018, kterou má ČTK k dispozici a kterou v pondělí projedná vláda.

Největším centrálním zdrojem je státní rozpočet. Dalšími jsou státní fondy, především Státní fond životního prostředí, a již zaniklý Fond národního majetku, uvádí zpráva. V dlouhodobém srovnání vzrostly tyto výdaje 4,5krát, v roce 2000 činily zhruba deset miliard korun.

Přímo ze státního rozpočtu výdaje loni meziročně vzrostly o 1,3 procenta na 40,9 miliardy. Nejvíce podporovanou oblastí - 28,9 miliardy - byla ochrana ovzduší. Loni pokračovaly programy zaměřené na podporu zateplování, úspor energie a změn technologií vytápění, například program Nová zelená úsporám nebo takzvané kotlíkové dotace. Následovala ochrana vody s 3,5 miliardy a ochrana biologické rozmanitosti a krajiny se stejným objemem peněz. Výdaje ze státních fondů činily 1,4 miliardy, oproti roku 2017 vzrostly o 22,3 procenta. Podíl centrálních zdrojů na HDP činil 0,86 procenta, o 0,03 procentního bodu méně než předloni.

Z územních rozpočtů obcí a krajů šlo 40,5 miliardy, v roce 2000 to bylo 14,9 miliardy korun. Mezi hlavní priority na úrovni obcí a krajů patří ochrana vody, konkrétně odvádění a čištění odpadních vod, uvádí zpráva. Na tuto oblast bylo vyčleněno 14,1 miliardy. Dalších 12,2 miliardy šlo na nakládání s odpady, o miliardu méně pak na ochranu biologické rozmanitosti a krajiny se zaměřením na péči o vzhled obcí a veřejnou zeleň a na ochranu druhů a stanovišť. Podíl prostředků z územních rozpočtů na HDP činil 0,76 procenta, o 0,05 procentního bodu více než předloni.

Kromě národních zdrojů jsou veřejné výdaje na ochranu životního prostředí od roku 2004 posíleny i díky přímé podpoře Evropské unie, píše se v materiálu. Celková alokace Operačního programu Životní prostředí pro finanční období let 2014 až 2020 činila 3,2 miliardy eur (zhruba 86,2 miliardy korun). V roce 2018 bylo vyhlášeno 23 nových výzev za 518 milionů eur (13,5 miliardy korun). "Od začátku programového období bylo schváleno poskytnutí dotace pro více než 4900 žádostí v celkové výši 2,07 miliardy eur (53,7 miliardy korun)," uvádí zpráva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů