Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prodej hybridů do listopadu stoupl o 72 procent na 7533 vozů

Prodej hybridů do listopadu stoupl o 72 procent na 7533 vozů

Prodej nových hybridů se za letošních 11 měsíců meziročně zvýšil o 72 procent na 7533 vozů. Elektromobilů se ve stejném období prodalo 590, což je o 11 procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců aut.

Nejprodávanější značkou hybridních vozů je s významným náskokem Toyota, která dodala na trh 3860 vozů, tedy více než polovinu všech prodaných hybridů. Následuje Audi s prodejem 997 aut a Mercedes s 577 vozy. Nejvíce elektromobilů prodal Nissan s odbytem 137 aut, následuje značka Hyundai, která prodala 119 vozů a Volkswagen se 104 prodanými vozy.

Toyota v listopadu testovala tři své hybridní modely v ekologickém závodě v Praze pod názvem Toyota Eco Race. Vyšlo jí, že hybridy až 73 procent jízdy po městě absolvovaly jen na elektřinu, tedy bez emisí. Spotřeba v případě hybridní Corolly klesla na 3,3 litru benzínu na 100 km.

Elektrické vozy stále tvoří jen malou část trhu. Od ledna do konce listopadu se v ČR prodalo 231.208 aut, což znamená meziroční pokles o sedm procent. Vozy s elektrickým agregátem měly podíl přes tři procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů