Pátek, 29. března 2024

Strážníci odhalili 14 lidí, kteří porušili zákon o odpadech

Strážníci odhalili 14 lidí, kteří porušili zákon o odpadech

Během kampaně zaměřené na nelegální odkládání objemného odpadu vedle popelnic odhalili ostravští strážníci 14 lidí, kteří jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti zákonu o odpadech. Lidé k popelnicím odkládali hlavně nábytek, ale také elektrospotřebiče. Ve správním řízení jim hrozí pokuta až 50.000 korun, řekl dnes novinářům ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček. Během kampaně odpadová společnost OZO Ostrava na přelomu října a listopadu po dobu tří týdnů nesvážela od popelnic nelegální odpad a na hříšníky se výrazně zaměřila i městská policie.

Společnost chtěla touto akcí upozornit na to, kolik odpadu se na různých místech města hromadí a že řešení tohoto problému je především na samotných obyvatelích. Zástupci podniku na dnešní tiskové konferenci uvedli, že během kampaně klesl počet odpadů odložených u popelnic.

Zatímco v září firma od kontejnerů svezla 64,88 tuny odpadu a v říjnu 65,69 tuny, v listopadu to bylo 41,27 tuny, tedy zhruba o 37 procent méně proti předchozím měsícům. Náklady se snížily ze zářijových 133.000 a říjnových 135.000 korun na 89.000 korun za listopadový odvoz.

Městská policie se sice na zakládání černých skládek zaměřuje i v běžném výkonu služby, ale během kampaně byly kontroly kontejnerových stanovišť ještě intenzivnější. Strážníkům se nakonec podařilo zjistit deset událostí a 14 lidí, kteří porušili zákon. Pomohly jim také kamery.

OZO Ostrava každoročně sveze přes 600 tun takto nelegálně odloženého odpadu. Jen loni město za jeho odklízení zaplatilo bezmála 1,5 milionu korun. Ostravané přitom odpad mohou bezplatně odevzdat do některého z 11 sběrných dvorů. Lidé bez automobilu si odvoz odpadu mohou objednat, platí jen za dopravu.

OZO kampaň podpořilo i vytištěním nové mapy sběrných dvorů s aktuální otevírací dobou. Na 1500 kontejnerů v nejproblematičtějších lokalitách nechalo vylepit také informační nálepky, které připomínají, že velkoobjemový odpad do těchto míst nepatří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů