Úterý, 19. března 2024

Zápachová komise Vafa má dodat první výsledky Praze v březnu

Zápachová komise Vafa má dodat první výsledky Praze v březnu

Komise vytvořená kvůli zápachu z výrobny krmiv pro mazlíčky Vafo Praha má dodat své první výsledky radě hlavního města příští rok v březnu. Podnik to dnes oznámil v tiskové zprávě. Komise nyní zahájila svou činnost, předsedou je Karel Ciahotný z Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Zápach z továrny ve středočeských Chrášťanech obtěžuje obyvatele několika pražských městských částí.

Zápach z továrny Vafo nejvíce obtěžuje obyvatele Zličína. Radnice problém řeší od roku 2008, na firmu podala žalobu. Podobně plánují postupovat Řeporyje. Praha 13 a 17 požadují okamžité zastavení výroby. O budoucím vzniku komise informovala společnost na začátku listopadu, kdy uvedla, že v posledních letech investovala do technologií na čištění odpadního vzduchu 78 milionů korun. Poslední investicí byla druhá fáze čištění vzduchu tzv. studenou plasmou, kterou Vafo používá od jara, v létě pak provoz technologie zlepšovala. Nynější čtyřstupňová soustava umožňuje podle ředitelky vývoje produktů firmy Karolíny Čápové čištění s 92procentní účinností.

"Prvním úkolem, na kterém komise pracuje, je komplexní audit provozu a provozních řádů z hlediska úniku pachových látek s následným definováním příčin zápachu. Poté se členové zaměří na analýzu a rešerši možných řešení, na provedení ověřovacích zkoušek a výběr optimálního postupu. Řešení, která se prokážou jako nejvhodnější, absolvují pilotní zkoušky a podle jejich výsledků bude nejlepší varianta implementována do provozu," uvedla dnes společnost.

Kromě Ciahotného bude v komisi také František Skácel z VŠCHT nebo Jiří Smrž jako člen Národního registru poradců, ale také vedoucí Pražských služeb pro otázky ochrany ovzduší, emisí a bioplynovou stanici Martin Špaňo nebo Heinz Tizek, který je Vrchním městským stavebním radou Vídně pro ochranu přírody, uvádí společnost. Komise se má scházet několikrát každý měsíc.

Společnost, která chce spustit novou výrobní linku, kromě unikátního čištění vzduchu argumentuje také tím, že výrobní závod v Chrášťanech vyrábí prémiová krmiva pro domácí mazlíčky už od roku 1994. Tehdy byl podnik v dostatečné vzdálenosti od Prahy.

O povolení pro rozšíření výroby krmiv by mělo rozhodnout ministerstvo životního prostředí. Požádá jej o to Středočeský kraj kvůli výjimečné obtížnosti a neobvyklosti, informovala v půlce listopadu Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů