Úterý, 19. března 2024

Brabec: MŽP do října předloží návrh zákona o omezení dopadu plastů

Brabec: MŽP do října předloží návrh zákona o omezení dopadu plastů

V České republice by se měly nejpozději od května 2021 přestat používat některé druhy jednorázových plastových výrobků, například příbory či brčka. Do října příštího roku chce ministerstvo životního prostředí předložit vládě návrh zákona o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí a převést tak do českého práva evropskou směrnici. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Předložení zákona o omezení dopadu plastů na životní prostředí má ministerstvo zahrnuto v Plánu legislativních prací vlády na rok 2020, který dnes vláda schválila. Předpokládaný termín nabytí účinnosti zákona je plánovaný na červenec 2021.

Členské země Evropské unie letos v květnu formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Cílem opatření je snížit množství plastového odpadu. Členské státy mají od té doby nejvýše dva roky na převedení nových pravidel do svých vlastních zákonů. Nová pravidla předložila Evropská komise na jaře 2018.

Přestat by se měly prodávat jednorázové plastové příbory, talíře, úchyty k nafukovacím balónkům, polystyrenové obaly na potraviny a hrnky na nápoje určené k okamžité spotřebě a také další produkty z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Členské státy se dříve také dohodly, že do roku 2029 by mělo být recyklováno devět desetin plastových lahví. Do roku 2025 se budou muset takové lahve vyrábět alespoň se čtvrtinovým použitím recyklovaného plastu, do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na 30 procent.

Nové předpisy jsou namířeny také proti filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro které zatím neexistují náhradní obaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů