Úterý, 19. března 2024

Hlavní body takzvané evropské zelené dohody, kterou navrhuje EK

Hlavní body takzvané evropské zelené dohody, kterou navrhuje EK

Hlavní body takzvané evropské zelené dohody (European Green Deal), tedy plánu nové Evropské komise (EK), jak do roku 2050 udělat z Evropy "první klimaticky neutrální kontinent". O plánu, který má dnes v Evropském parlamentu představit předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, již informovaly mimo jiné agentury Reuters a DPA:

- Vytvořit takzvaný spravedlivý tranzitní fond, čítající nejméně 35 miliard eur (asi 892 miliard Kč), který má pomoci regionům závislým na fosilních palivech s přechodem na obnovitelné zdroje energie. Podle informací ČTK k nim patří nejen regiony z Polska, České republiky či Maďarska, ale i více než desítka dalších zemí. Varšava, Praha a Budapešť má zatím vůči unijnímu plánu klimatické neutrality vážné výhrady.

- Zavést uhlíkovou přeshraniční daň, která má být uvalena na dovozy zboží znečišťujícího ovzduší; daň podle EK nebude porušovat pravidla mezinárodního obchodu.

- Rozšířit systém obchodování s emisními povolenkami na námořní a leteckou dopravu, které se podle EK podílejí na světových emisích skleníkových plynů asi čtvrtinou.

- Zpřísnit závazky snížení emisí skleníkových plynů k roku 2030 na 55 procent oproti hodnotám z roku 1990; dosud byl plán zemí EU omezit v této lhůtě emise skleníkových plynů o 40 procent.

- Připravit do března 2020 evropský klimatický zákon, který by zavazoval členské země EU dosáhnout "klimatické neutrality" do roku 2050. Klimatická neboli uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje (například výsadbou stromů) tolik emisí, kolik vyprodukuje.

- Dalšími body plánu jsou podle DPA mimo jiné: přísnější limity emisí pro auta; zemědělská reforma cílená na udržitelný rozvoj, která zahrnuje mimo jiné výrazné snížení používání pesticidů; rozšiřování lesů; boj proti plastům na jedno použití.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů