Úterý, 19. března 2024

Známe nejodpovědnějšího zahraničního investora v ČR

Známe nejodpovědnějšího zahraničního investora v ČR

Historicky poprvé vláda ocenila zahraniční investory, kteří působí v České republice, reinvestují zde zisky a prostřednictvím CSR projektů, tedy projektů společenské odpovědnosti, se podílí na rozvoji české ekonomiky a společnosti. Hlavní cenu ,,Odpovědný zahraniční investor" získala z rukou premiéra Andreje Babiše na slavnostním večeru v Lichtenštejnském paláci firma Škoda AUTO.

Škoda AUTO je odpovědná ke svému okolí už od založení v roce 1895. Už zakladatel této společnosti Václav Klement podporoval chudé žáky a studenty, sirotčince nebo boleslavský chudobinec. V rámci strategie společenské odpovědnosti investuje dnes společnost ŠKODA AUTO desítky milionů Kč ročně do dobročinných a sociálních projektů. Mimo jiné má nadační fond, realizuje různé grantové projekty, v Mladé Boleslavi založila univerzitu Škoda AUTO vysoká škola, spolupracuje s místními firmami, v závodech provozuje chráněné dílny, zaměstnanci se zapojují do charitativní činnosti a sbírek aj.

,,Měníme vztah státu s investory. Místo restrikcí a zvyšování daní je motivujeme k investování do rozvoje a podpoře svého okolí. Proto jsme nedávno založili Národní rozvojový fond a proto jsme ocenili ty nejodpovědnější, s ohledem na životní prostředí, regiony i společenský dopad," řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který zároveň předal cenu firmě Albert, a to v kategorii Pozitivní dopad na region.

Ministryně financí Alena Schillerová předala cenu v kategorii Pozitivní společenský dopad (dobrovolnictví), kterou získal Vodafone Czech Republic. Ministr životního prostředí Richard Brabec ocenil firmu Innogy Česká republika v kategorii Pozitivní dopad na životní prostředí.

V soutěži se posuzovaly zejména následující aktivity:

  • spolupráce s místními firmami,
  • inovace s dopadem na region, péče o komunitu,
  • dobrovolnictví, spolupráce s neziskovým sektorem a
  • odpovědná spotřeba.

Hodnotila se také výše částky, kterou společnost věnovala v roce 2018 na CSR aktivity v poměru k obratu společnosti za dané období. Rovněž se zohlednil charakter uvedených aktivit a jejich pozitivní dopad. Soutěž Odpovědný zahraniční investor byla letos vyhlášena vůbec poprvé. Konala se s cílem podpořit moderní podnikání a vyzdvihnout společensky odpovědný přístup firem vůči místu, kde působí. Přihlášené projekty hodnotili zástupci úřadu vlády, ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Zdroj: https://www.narodniportal.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů