Úterý, 16. dubna 2024

K ekologickým demonstracím v Teplicích v roce 1989 vyšla kniha

K ekologickým demonstracím v Teplicích v roce 1989 vyšla kniha

K ekologickým demonstracím v roce 1989 v Teplicích vznikla kniha fotografií Inverze 89. Její autoři shromáždili snímky známé i dosud nepublikované. Cílem je přiblížit atmosféru tehdejších událostí a poukázat na příběh mladého člověka, jenž chtěl rozhýbat společnost. ČTK to dnes řekli autoři Martin Fuksa a Martin Ponec.

První fotografie v knize patří pahýlům stromů v Krušných horách, zničily je dlouhotrvající inverze. V roce 1989 smogové inverze trvaly už od poloviny října. Koncentrace oxidů síry a množství spadlého popílku z elektráren několikanásobně překračovaly limity. Podle odborníků celodenní průměrné koncentrace oxidu siřičitého tehdy přesahovaly 1000 mikrogramů na metr krychlový, limit byl v té době 150.

Ve středu 8. listopadu 1989 odpoledne se v Teplicích začaly objevovat plakáty s výzvou, aby se lidé dostavili v sobotu 11. listopadu na náměstí Zdeňka Nejedlého (dnes Benešovo náměstí) a vyjádřili nesouhlas s "nelidským přístupem vůdčích osobností politického aparátu k ochraně životního prostředí a zdraví obyvatelstva".

Plakáty vylepil tehdy patnáctiletý učeň Zbyšek Jindra, mezi svými přáteli známý pod přezdívkou Oněgin. "Právě motiv hocha, který dokázal vyzvat lidi, aby se sešli a udělali něco s tím, co je štvalo, nás při práci velmi zaujal. Je to skvělý příběh do dneška," řekl ČTK Fuksa.

Zbyšek Jindra první demonstraci zorganizoval zejména kvůli své mladší sestře, řekla dnes jeho matka. "Ona z toho ovzduší měla do dvou let třikrát zápal plic, měla mononukleózu, ekzém. Když šla do školy a neměla rukavice, tak měla krvavé ruce. V tom Zbyšek žil a nebylo mu to jedno, měl ji rád a měl potřebu ji ochraňovat. A měl kamaráda, který neměl rád režim a zároveň měl psací stroj, s ním to (letáky vyzývající k demonstraci) u nich v garáži napsali," řekla po křtu knihy Jindrova maminka. Zbyšek Jindra tragicky zemřel při autonehodě.

Motivací pro vznik knihy bylo podle autorů i to, že při připomínání událostí z roku 1989 se objevovaly stále stejné fotografie. "Říkali jsme si, že určitě existují další, což se potvrdilo. Někdy to byla zajímavá detektivní práce," uvedl Fuksa. Autoři sesbírali na 900 fotografií, z nichž vybrali několik desítek.

Pracovat na knize začala dvojice před rokem a půl. Obsahuje mimo jiné i časovou osu událostí, z nichž předposlední je 30. října 1991, kdy usnesením vlády Petra Pithara byly přijaty tzv. územní limity těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách. Poslední fotografie patří odchodu sovětských vojsk z nedaleké Krupky v roce 1991. Publikace obsahuje i mapy a statistiky k situaci v ovzduší. Kniha vyšla v nákladu 500 kusů a dostupná je u lokálních prodejců. Seznamy míst najdou zájemci na webu www.inverze89.cz.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů