Úterý, 19. března 2024

Oslavy ticha: Silvestr a Nový rok užijte v národních parcích opět bez ohňostrojů

Oslavy ticha: Silvestr a Nový rok užijte v národních parcích opět bez ohňostrojů

Na území všech čtyř národních parků České republiky, tedy NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošského národního parku, se oslavy příchodu Nového roku musejí opět obejít bez zábavní pyrotechniky. Zákon č. 114 o ochraně přírody a krajiny ji zakazuje na celém území národních parků, a to včetně obcí.

,,Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění," vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

,,Zábavní pyrotechniky se děsí třeba i domácí zvířata, která jsou od nás zvyklá na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat je to ještě horší," doplňuje Tomáš Salov, mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko.

Zákaz platí od června 2017, kdy v platnost vstoupila novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny. Za dva roky působnosti tohoto omezení, které má především zachovat klid divokým zvířatům v nejcennějších částech České republiky, je jasné, že klidné oslavy příchodu Nového roku začínají být trendem.

Všechny národní parky sázejí především na prevenci a informovanost návštěvníků. Proto společně s Ministerstvem životního prostředí vydaly informační plakát v několika jazykových mutacích, který putuje nejen na informační a návštěvnická střediska národních parků, ale také do místních hotelů a penzionů a pochopitelně koluje po sociálních sítích.

,,Součástí této drobné kampaně je i video z dílny společnosti ORCHIS Film režiséra Petra Krejčího, která natočila pro Českou televizi dokumentární cyklus Krajinou domova. Právě v tomto krátkém videu je vysvětleno, proč je používání zábavní pyrotechniky na našich chráněných územích omezeno zákonem," doplňuje mluvčí Správy Národního parku Podyjí David Grossmann

Za porušení zákazu hrozí peněžité pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun.

,,Ohňostrojů, ať už těch organizovaných nebo živelných, bude v celém Česku více než dost a národní parky jsou tak těmi ostrůvky nejen nádherné přírody, ale také klidu. Takže přijeďte si užít do národních parků oslavy Nového roku jinak - klidněji," zakončuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Video je přístupné na oficiálním Facebooku Správy NP Šumava zde: https://www.facebook.com/npsumava/videos/2438089493111922/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů