Úterý, 19. března 2024

Bydlení chytře a ekologicky

Pokud chcete začít žít jinak - ekologicky, můžete to znamenat ve vašem životě mnoho změn. Začít něco nového může být stresující, když si nejste jisti, jak na to...

Bydlení chytře a ekologicky

Nejtěžším krokem je se pro tuto změnu rozhodnout. Zaměřte se na menší změny, které můžete snadno provést, než začnete řešit složitější kroky vašeho ekologického bydlení.

Žijte chytře a ekologicky

Zjednodušte si co nejvíce život. Uchovávejte pouze věci, které pravidelně používáte nebo užíváte. Snahou o snížení množství věcí, které vlastníte, budete v budoucnu přirozeně nakupovat a vytvářet méně odpadu. I v ekologické domácnosti by mělo být samozřejmostí pojištění domova, které vám zajistí ještě klidnější spánek.

Přinášíme několik jednoduchých a malých změn, které můžete ve svém každodenním životě udělat, abyste mohli žít ekologičtějším životním stylem:

Snižte plýtvání vodou

Ekologičtější životní styl můžete žít tím, že spotřebujete méně vody a omezíte nákupy balené vody. Ráno si dopřejte kratší sprchu nebo nainstalujte sprchovou hlavici s nízkým průtokem. Investice do sprchové hlavice s nízkým průtokem se vyplatí, když obdržíte další účet za vodu a je výrazně nižší než ten poslední.

Omezit nákupy balené vody je snadné. I když žijete v oblasti, kde vaše voda z vodovodu není nejchutnější. Nainstalovaný vodní filtr z vody odstraní trochu kovové pachuti a očistí ji podle vašich standardů balené vody. Navíc vám vodní filtr v dlouhodobém horizontu ušetří peníze, když nemusíte podnikat výlet po cestě do obchodu, abyste si mohli koupit více balené vody.

Jezte méně masa

Věřte tomu nebo ne, snížení vaší spotřeby masa může způsobit obrovský rozdíl v životním prostředí. Více než 30 procent zemského povrchu se používá k chovu a podpoře hospodářských zvířat. Omezení spotřeby masa je důležitým krokem ke snížení celkové emise plynů. Méně hospodářských zvířat také znamená více půdy, kterou si můžeme užít a použít pro rekreaci. Zvažte výměnu některých masově náročných jídel za zeleninu nebo jezte více mořských plodů.

Používejte papír méně a recyklujte více

Svět, ve kterém dnes žijeme, je mnohem více závislý na počítačích a digitální technologii. Je snadné strávit den bez použití notebooku nebo dokonce kousku papíru. Čím méně papíru používáte, tím méně papíru je třeba vyrobit a tím více stromů zůstane v našich lesích. Recyklací jedné tuny papíru můžete podle ušetřit 17 zralých stromů. Pokud je pro vás důležité používat papír ve své práci nebo ve škole, můžete přesto změnit způsob recyklace použitého papíru. Dnes je více než 40 procent tuhého komunálního odpadu papír a výrobky z papíru. Vytváření papíru prostřednictvím recyklovaných a použitých listů vyžaduje méně energie než výroba čistého papíru. Recyklace je snadný a jeden z nejlepších způsobů, jak žít zeleně.

Kupte si správnou žárovku

Nevybírejte dnes a nevyměňujte všechny své žárovky, i když stále fungují, ale příště až jedna z vašich žárovek vyhoří, nahraďte ji ekologičtější značkou. Vyměňte starou žárovku za kompaktní zářivkové světlo. LED žárovky vydrží více než pětkrát déle a spotřebovávají mnohem méně elektřiny než běžné žárovky. Navíc jsou jasnější, což znamená, že byste se mohli v domácnosti snížit počet lamp.

Omezte plýtvání energií ve vaší domácnosti

Existuje mnoho způsobů, jak omezit plýtvání energií, které používáte doma. To povede k menším účtům za energii a více peněz ve vaší kapse. Začněte snížením termostatu v zimě a jeho zvýšením v létě. Odpojte spotřebiče, když se nepoužívají, vyperte všechny možné oděvy za studena a pomocí sušicího stojanu nebo prádelní šňůry vysušte oblečení po dokončení praní. Snížení energií v domácnosti je doslova stejně snadné jako kliknutí na tlačítko. Je nepříjemné podniknout všechny tyto kroky najednou? Vyzkoušejte jeden po druhém, dokud nebude váš domov zcela energeticky účinný.

Vyměňte jednorázové zboží

Kdykoli je to možné, vyměňte jednorázové výrobky za opakovaně použitelné (tj. holicí strojek, skladování potravin, baterie, inkoustové kazety, kávové filtry, apod.

Existují stovky dalších tipů a vychytávek, jak proměnit svůj dosavadní život v život ohleduplný k životnímu prostředí.

Zdroj: Sponzorovaný článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů