Úterý, 19. března 2024

CHKO Orlické hory čelí tlaku na nové terény pro sjezdové lyžování

CHKO Orlické hory čelí tlaku na nové terény pro sjezdové lyžování

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlických horách sílí poptávka po rozšiřování současných nebo po budování nových sjezdovek. Jde o jeden z hlavních problémů, kterému ochranáři v Orlických horách čelí. ČTK to řekl vedoucího CHKO Orlické hory David Rešl. CHKO Orlické hory byla vyhlášena před 50 lety.

"Lyžování k horám samozřejmě patří, ale na druhou stranu sjezdovky nemohou být na každém kopci. Téměř v každé změně územního plánu je návrh na rozšíření stávající nebo vznik nové sjezdovky," řekl ČTK Rešl.

S obavami sleduje také nástup kůrovce. Pod tlakem jsou především porosty s vysokým zastoupením smrku. Naopak v nejcennějších částech CHKO, které jsou ve vrcholových partiích hor a tvoří je lesy s vysokým zastoupením listnáčů, se významné škody způsobené kůrovcem neočekávají. "Zatímco vznik sjezdovek umíme ovlivnit, šíření a množení kůrovce ne. Rozpad lesních porostů na některých místech je hrozbou. Jak velký problém (kůrovec) bude, se ukáže v příštích letech. Hodně bude záležet na počasí," řek ČTK Rešl.

Podle něj jsou přesto Orlické hory v dobré kondici. "Daří se udržovat harmonicky vyváženou krajinu, do které lidé rádi přijíždějí a do které se rádi vracejí," řekl ČTK.

Horší časy Orlické hory zažívaly v 70. a 80. letech minulého století v souvislosti s úpravami v krajině a znečištěnému ovzduší. Například odvodněním luk se značně změnilo druhové bohatství lučních porostů, ubylo významných druhů rostlin a na ně navázaných živočichů. Rekultivacemi zmizelo mnoho malých lokalit, mezí, remízků a solitérních stromů. Imisní situace v 80. letech změnila lesní hospodaření na horách. "Zalesňovalo se pak nepůvodním smrkem pichlavým, který teď odumírá kvůli houbové chorobě. Vznikly jednověké porosty, které jsou nyní náchylnější k napadení kůrovcem," řekl ČTK.

Jednou z nejcennějších lokalit Orlických hor je Národní přírodní rezervace (NPR) Bukačka se zachovalými horskými loukami s chráněnými druhy rostlin. Rozprostírá se u hranice s Polskem na ploše necelých 51 hektarů, byla vyhlášena ještě před založením CHKO a stále představuje ostrov relativně zachovalé přírody v Orlických horách. "Bukačce se říká Botanická zahrada Orlických hor. Ale nebylo by to bez trvalé péče ochrany přírody. Provádí se zde kosení horských luk s prameništi, vyřezává se nálet dřevin, opravují cesty," řekl ČTK Rešl.

CHKO Orlické hory byla vyhlášena v roce 1969, nyní zaujímá plochu více než 200 kilometrů čtverečních.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů