Úterý, 19. března 2024

Při požárech v australském státě zahynulo až 30 procent koalů

Při požárech v australském státě zahynulo až 30 procent koalů

Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odvoláním na prohlášení australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové. Od začátku požárů před několika týdny zemřelo v Austrálii nejméně devět lidí, oheň rovněž zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 milionu hektarů právě ve státě Nový Jižní Wales.

Pobřeží na severu Nového Jižního Walesu je domovem významného množství australských koalů. Jejich počet se odhadoval na 15.000 až 28.000. Podle ministryně Leyové ale bylo nejspíš až 30 procent těchto zvířat zabito, protože "bylo zničeno až 30 procent oblastí, kde žijí".

"Budeme vědět více, až se požáry uklidní a budeme moci vše zhodnotit," řekla ministryně rozhlasové stanici ABC. Požáry zachvátily pobřeží australského státu již v listopadu, s ohněm v uplynulých týdnech bojovali hasiči rovněž i v Jižní Austrálii, Viktorii a v Západní Austrálii. Nicméně dřívější zprávy o tom, že koalové jsou již v Austrálii "funkčně vyhynulí" se ukázaly být nepravdivé a přehnané. Je nicméně pravdou, že je tento druh ohrožený, napsal britský deník.

Koala je jedním ze symbolů Austrálie. Jeho tamní populaci ale ohrožují klimatické změny, zmenšování přirozeného životního prostředí či choroby jako infekční chlamydie přenášející se při páření. Podle australského zákona na ochranu přírody z roku 2012 patří koala mezi zranitelné druhy. Ve volné přírodě těchto vačnatců, někdy nesprávně nazývaných jako "medvídek koala", žije méně než 100.000, možná dokonce jen 43.000, uvádí Australská nadace pro koaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů