Úterý, 19. března 2024

Buďte ohleduplní k životnímu prostředí i při výběru chytrého telefonu

Používejte smartfon co nejdéle a kupujte kvalitní výrobky, které se dají opravovat...

Buďte ohleduplní k životnímu prostředí i při výběru chytrého telefonu

Neustále se diskutuje o tom, zda má používání mobilního telefonu negativní dopad na naše zdraví, zda nepříklad nemůže způsobovat nádory na mozku a podobně. Jen málokdo si však uvědomuje, že výroba telefonů a jejich používání má dopad na celý svět.

Kovy používané v chytrých telefonech se těží v nelidských podmínkách, převážně v Demokratické republice Kongo. Další problém nastává se samotným odpadem z chytrých zařízení. Ne všechny značky používají totiž recyklovatelné materiály. Pokud vám tedy na naší planetě záleží a zajímáte se o ekologii a udržitelný rozvoj, určitě na to myslete i při koupi nového telefonu.

Vybírejte ohleduplné výrobce

Už při koupi samotného telefonu se dívejte po značkách, které při výrobě nevyužívají nedovolené chemikálie, používají recyklovatelné materiály nebo jdou snadno opravit.

Podle zprávy organizace Greenpeace bylo jenom do roku 2017, tedy za deset let existence chytrých telefonů, vyrobeno přes sedm miliard přístrojů. Je to opravdu velké množství. Při jejich výrobě se spotřebovává hodně energie, vzniká tak množství oxidu uhličitého a také je z nich velké množství odpadu.

I když mají velké společnosti, jako je Apple a další, většinou nějakou recyklační politiku, podle odhadů studie z roku 2018 se ve skutečnosti zřejmě recykluje asi jen 1 %.

Zdroj: Bigstock.com

Používejte mobily déle než dva roky

Kupujte tedy spíše značky, které jsou už ověřené, přístroje je možné opravit, dlouho vydrží. Pokud vám telefon vydrží v průměru jenom dva roky, není to dobře. Nevyrovná tak ani uhlíkovou stopu, která vznikla při jeho výrobě. Minimálně byste ho měli používat alespoň tři roky.

Pokud ještě nepotřebujete nutně nový telefon, opravdu si nákup dalšího zařízení rozmyslete. Případně se zamyslete nad tím, zda váš starý mobil nemůžete ještě prodat nebo darovat někomu v rodině, například dětem.

Zdroj: Bigstock.com

Chraňte svoje chytré přístroje pomocí obalů

Nejeden mobil se už dostal do odpadu kvůli tomu, že se zcela zbytečně rozbil pádem na zem nebo utopením v záchodě a podobně. Na svá chytrá zařízení si proto dávejte velký pozor. Obaly na mobil jsou vhodnou variantou pro všechny, kteří chtějí, aby jim přístroj dlouho vydržel.

Obal ochrání mobil při pádu a nalepovací tvrzené sklo nebo fólie ochrání displej. Pokud jste milovníky nějakých adrenalinových sportů, investujte do opravdu kvalitního obalu nebo nepromokavého pouzdra, které ochrání váš mobil v dešti i pod vodou. Šetříte tak nejen svoje peníze za zbytečné opravy, ale pomůžete i životnímu prostředí, protože si nebudete hned zas kupovat nový mobil.

Zdroj: komerční článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů