Sobota, 20. dubna 2024

24. duben - Světový den laboratorních zvířat

24. duben je od roku 1979 dnem laboratorních zvířat. Má lidem připomenout, že každý den jsou v klecích zavřeny stamiliony zvířat, která fyzicky i psychicky trpí kvůli pokusům na nich. V ČR se na problematiku pokusných zvířat zaměřuje organizace Svoboda zvířat.

24. duben - Světový den laboratorních zvířat

Testy a pokusy jsou prováděny při testování chemických látek a výrobků, ale také při výuce na školách. Zvířata jsou používána k testování kosmetiky, výzkumu nemocí, testování léků, ale také veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků. Ročně jich je v laboratořích po celém světě použito přibližně 115 milionů. Podle Svobody zvířat si lidé stále více uvědomují nejen utrpení zvířat, ale také nespolehlivost pokusů na zvířatech. A zajímají se o to, co nakupují a snaží se vybírat výrobky, při jejichž výrobě netrpělo žádné zvíře.

"Bohužel stejně jako v dalších zemích i u nás stále probíhají pokusy, ke kterým už mnoho let existují alternativy. Jde například o test pyrogenity u králíků, testy dráždivosti kůže nebo odebírání protilátek z dutiny břišní v tzv. ascitické tekutině u myší," upozorňuje Barbora Bartušková Večlová, předsedkyně Svobody zvířat. A to není všechno. "Probíhají i další pokusy, o jejichž smysluplnosti lze pochybovat. V loňském roce v ČR došlo například k testování látky na podporu erekce na ps! ech, testování pervitinu na březích potkanech nebo výzkumu one! mocnění srdce na ještěrkách," doplňuje Bartušková.

Pokusy na zvířatech přitom nejsou spolehlivým zdrojem informací. Podle Organizace pro biotechnologické inovace (BIO) -- největší světové obchodní sdružení zastupující biotechnologické společnosti, akademické instituce, státní biotechnologická centra a související organizace v USA a dalších více než 30 zemích - selhává 92 % léků při testech na lidech, přestože prošly předklinickými testy, včetně testů na zvířatech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů