Úterý, 19. března 2024

Firma provozující Skládku Šlapanice dostala od inspektorů ČIŽP další pokuty. Tentokrát za 260 tisíc korun

Firma provozující Skládku Šlapanice dostala od inspektorů ČIŽP další pokuty. Tentokrát za 260 tisíc korun

Společnost SATESO, s.r.o. ze Šlapanic dostala od inspektorů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně dvě pokuty za celkových 260 tisíc korun. V rozporu s integrovaným povolením provozovala zařízení k odstraňování odpadů ,,skládku Šlapanice", kdy nezabezpečila udržování výšky hladiny průsakové vody ve skládce na k?tě stanovené provozním řádem. Firma také v rozporu s vydaným povolením vypouštěla předčištěné odpadní vody z ČOV na skládce Šlapanice do kanalizace pro veřejnou potřebu města Brna. Pokuty jsou od 30. 11. 2019 pravomocné.

,,Výška hladiny průsakové vody ve skládce měla být podle dodatku provozního řádu schváleného Krajským úřadem Jihomoravského kraje udržována od počátku prosince 2017 do konce listopadu 2018 na k?tě max. 236 m n. m. Zjištěná výška hladiny 7. listopadu 2018 však byla vyšší. To je porušením zákona o integrované prevenci, za který jsme subjektu uložili pokutu 200 tisíc korun," řekl Tomáš Augustin, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Druhou pokutu, 60 tisíc korun, dostal subjekt za to, že v rozporu s vydaným povolením vypouštěl předčištěné odpadní vody z ČOV na skládce Šlapanice do kanalizace pro veřejnou potřebu města Brna. Na odtoku z ČOV tak došlo k překročení limitní koncentrace ukazatele AOX[1], což je porušením vodního zákona.

,,Obviněný včas nepřijal odpovídající technická a organizační opatření k zajištění plnění požadavků plynoucích z integrovaného povolení. Tím nezajistil ochranu životního prostředí, což je základním účelem i předmětem zákona o integrované prevenci. Provozem v rozporu s podmínkami integrovaného povolení porušil jednu ze základních povinností provozovatele zařízení ,,skládka Šlapanice", řekl Augustin.

Při stanovení výše pokuty inspektoři přihlédli k tomu, že se ze strany obviněného jednalo o opakované porušování podmínek provozu zařízení. V roce 2017 mu byla uložena pokuta 90 tisíc korun (uhrazena) a v roce 2018 dostala firma pokuty dvě za celkem 210 tisíc korun (vymáhá je místně příslušný celní úřad). ,,Je také třeba uvést, že společnost SATESO s.r.o. ušetřila dlouhodobým neprováděním vývozů průsakových vod značné finanční prostředky v řádech statisíců ročně," uvedl Augustin.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů