Úterý, 19. března 2024

Rakouská vláda sníží lidem daně, producentům CO2 je naopak zvýší

Rakouská vláda sníží lidem daně, producentům CO2 je naopak zvýší

Budoucí rakouská vládní koalice lidovců (ÖVP) a Zelených hodlá prosadit snížení daní zaměstnancům i firmám. Větším zdaněním či poplatky naopak plánuje zatížit neekologické provozy a zařízení, které produkují oxid uhličitý. Vyplývá to z dnes zveřejněného programového prohlášení, v němž se budoucí kabinet kancléře Sebastiana Kurze přihlásil k uhlíkové neutralitě do roku 2040.

Zaměstnancům se daně sníží v prvních třech tarifních pásmech - z 25 na 20, ze 35 na 30 a ze 42 na 40 procent. Znatelně bude snížena i korporátní daň, a to z 25 na 21 procent.

Vyšší zdanění či zatížení poplatky u neekologických provozů či zařízení hodlá kabinet zavést od roku 2022. Konkrétní podobu reformy však musí teprve vypracovat expertní skupina složená ze zástupců obou koaličních stran v čele s ministryní životního prostředí Leonore Gewesselerovou (Zelení) a ministrem financí Gernotem Blümelem (ÖVP), uvedla agentura APA. Vládní prohlášení uvádí, že nárůst nákladů spojených s produkcí CO2 nesmí dopadnout na soukromé osoby.

Dále chce vláda sjednotit na 12 eurech poplatek za letenku - pro krátké a středně dlouhé lety oproti dnešku podraží, pro dlouhé naopak zlevní. "Létání málo, ale přece jen zdraží," uvedl budoucí vicekancléř za Zelené Werner Kogler.

Na evropské úrovni bude kabinet prosazovat, aby byl zdaněn letecký kerosin a nafta používaná jako lodní palivo. "Ekologizovat", tedy uzpůsobit kritériím z hlediska životního prostředí, by se měla i výše dálničního mýta či poplatku při koupi automobilu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů