Úterý, 19. března 2024

Vláda se bude zabývat strategií pro řešení otrav živočichů

Vláda se bude zabývat strategií pro řešení otrav živočichů

Snížit počty zvířat zabitých otrávenými návnadami i zlepšit vyšetřování a prevenci těchto případů má za cíl Národní strategie pro řešení nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů do roku 2030. Dokument se věnuje i dopadu užívání pesticidů a veterinárních léčiv. Strategií se v pondělí bude zabývat vláda.

Na přípravě strategie se vedle ministerstva životního prostředí podílela i ministerstva zemědělství, vnitra a spravedlnosti, jejich resortní organizace a také Českomoravská myslivecká jednota a Česká společnost ornitologická (ČSO). Právě z údajů databáze ČSO Volná křídla, která vznikla v roce 2000, autoři strategie vycházejí. "Od roku 2018 máme pro vyhledávání speciálně vycvičeného psa, díky tomu je počet nalezených otrávených zvířat vyšší. Loni to bylo kolem 80, letos jich bude ještě víc," řekl ČTK ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Uvedl, že ačkoliv se zaměřují především na ptactvo, nacházejí často i otrávené kuny, lišky či divočáky.

Dokument požaduje právě vznik centrální databáze zabitých živočichů, efektivnější vyšetřování i důkladnější osvětu. Zabývá se také volně žijícími živočichy nelegálně zabitými střelbou či různými pastmi a také vlivem pesticidů určených k hubení škůdců na další volně žijící zvířata. Zmiňuje jak potřebu nových výzkumů dopadu těchto látek, tak i podporu šetrnější ochrany před škůdci a důkladnou kontrolu užívání pesticidů. Další oblastí, kterou strategie řeší, je vliv veterinárních léčiv na volně žijící zvířata.

Strategii měla vláda projednávat už v říjnu. Kvůli kritice zájmových spolků však MŽP nakonec z textu vypustilo řešení olověných střel a dokument přepracovalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů