Úterý, 19. března 2024

Vánoční stromky dosloužily. Kam s nimi?

Vánoční stromky dosloužily. Kam s nimi?

Vánoční stromek zaplní téměř celou popelnici a do dalšího svozu tak znemožní její užívání. Správný postup likvidace tradičního vánočního stromku se liší podle přístupnosti popelnic na směsný odpad. Pražské služby očekávají, že během ledna a února jich svezou přes 300 tisíc. S umělým stromkem musíte zamířit do sběrného dvora.

V případě, že máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad, lze stromky volně odložit vedle nich. To se týká například pražských sídlišť. Jiný postup platí v případě umístění směsných odpadních nádob ve vnitroblocích nebo pro majitele rodinných domků. Popelnice za plotem rodinného domu nebo ve dvoře vnitrobloku se považuje za neveřejnou. ,,Ani její pravidelné přistavování před objekt tento stav nemění. Stromky by tak vedle takových nádob rozhodně končit neměly, a to ani v momentě, kdy je popelnice přistavena před objekt k pravidelnému svozu. Správné místo pro vysloužilý stromek je v těchto případech separační stanoviště s barevnými kontejnery," popisuje správný postup likvidace vánočního stromku tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

TIP: Kam se stromkem nejen v Praze poradí aplikace www.KAMsNIM.cz

Odložené vánoční stromky u nádob na směsný odpad, tzv. černé popelnice či kontejnery, jsou sváženy v obvyklých svozových dnech. V ideálním případě by zde stromek neměl být odložen dříve než 24 hodin před výsypem popelnic. U barevných kontejnerů na tříděný odpad je situace s odvozem jiná, stromečky odveze speciální vozidlo v rámci pravidelných úklidů separačních stanovišť. ,,Při dodržení harmonogramu nebudou stromky v ulicích zůstávat příliš dlouho. Přesto prosím Pražany, aby při vyhazování stromku dbali na své okolí a nenechávali stromky například uprostřed chodníku, nebo v silnici," dodává náměstek primátora Petr Hlubuček.

Finální stanice jehličnanů

Konečnou zastávkou pro většinu vánočních stromků bude některá z kompostáren na území metropole. Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků může putovat společně se směsným odpadem k energetickému využití do ZEVO Malešice. V poslední řadě nedoporučujeme odnášet stromky do lesa, protože zapomenuté ozdoby a dekorace představují hrozbu pro divokou zvěř.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů