Úterý, 19. března 2024

Pokutu 180 tisíc korun dostala firma za nepovolené kácení dřevin u železniční trati Bakov nad Jizerou - Jedlová

Pokutu 180 tisíc korun dostala firma za nepovolené kácení dřevin u železniční trati Bakov nad Jizerou - Jedlová

Společnost IM-stav Praha s. r. o. se sídlem v Praze pokácela bez povolení orgánu ochrany přírody dřeviny rostoucích mimo les v obvodu dráhy u železniční trati 080 Bakov nad Jizerou - Jedlová. Tím porušila zákon o ochraně přírody a krajiny a inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci jí za to uložili pokutu 180 tisíc korun, která nabyla 4. 11. 2019 právní moci.

Kácení proběhlo v úseku vymezeném drážními kilometry cca 32,360 - 34,620 na pozemcích v katastrálních územích Doksy u Máchova jezera, Jestřebí u České Lípy a Provodín. V období od 10. do 20. září 2014 bylo pokáceno zhruba sedm kusů dřevin rostoucích mimo les o obvodu kmene ve výšce 130 cm nad zemí větším než 80 cm. V období od 3. do 18. listopadu 2014 pak cca sto kusů dřevin rostoucích mimo les a zhruba 415 m2 zapojených porostů dřevin.

ČIŽP zjistila kácení po obou stranách koleje v rámci své dozorové činnosti zaměřené na kácení dřevin rostoucích mimo les u železničních drah (na stavbě, v obvodu a případně v ochranném pásmu dráhy). Kontrolovanou osobou byl správce železniční trati, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), státní organizace, která si kácení a následnou likvidaci dřevní hmoty objednala u společnosti IM-stav Praha s. r. o.

,,Existuje obecný zájem na tom, aby případná likvidace zmíněných dřevin - má-li už k ní dojít nebo je-li zamýšlena - neprobíhala nekontrolovaně a živelně podle libovůle fyzických a právnických osob, ale byla pod dohledem veřejné správy, v daném případě po podání žádosti o povolení kácení, ke kterému ale nedošlo. Tím byla odepřena možnost vyhodnotit, zda zamýšlené zásahy vyhovují požadavkům na ochranu dřevin, a při nedodržení této podmínky je pozastavit, omezit nebo zakázat," řekl Martin Kmoch, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.
Stromy pokácené kolem trati
Stromy pokácené kolem trati
Stromy pokácené kolem trati

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů