Úterý, 19. března 2024

Vláda se seznámí s plněním opatření proti změně klimatu

Vláda se seznámí s plněním opatření proti změně klimatu

Česko má rezervy v opatřeních na dosažení stavů spárkaté zvěře, které jsou únosné pro zachování přirozené obnovy dřevin v lesích. Současná legislativa ani navržená novela mysliveckého zákona pro to nevytváří dostatečné podmínky. Uvádí to ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve vyhodnocení plnění Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu, které v pondělí předloží vládě. Daří se podle materiálu naopak například zavádět opatření pro zadržení vody v lesích skrze obnovu mokřadů, vodních toků či vodních nádrží.

Co se týče zemědělského sucha, podle MŽP jsou průběžně plněné či splněné úkoly související s výstavbou a modernizací zavlažovacích systémů, zefektivněno je využívání půdní vláhy. "Současně zatím nebyla dostatečná pozornost věnována minimalizaci vlivu nevhodných odvodňovacích zařízení na zrychlený odtok vody z krajiny," uvedl resort.

Rezervy má Česko také v opatřeních na omezení vodní a větrné eroze zemědělské půdy. Podle ministerstva je to způsobeno mimo jiné prodlením s protierozní vyhláškou. Na té pracuje MŽP s ministerstvem zemědělství, stále se ji však nepodařilo dokončit.

Pozitivně je v dokumentu hodnocena například rozsáhlá finanční podpora projektů na zachytávání či retenci srážkové vody nebo dotační programy na podporu pasivních standardů a technologií v budovách. Zatím ale podle resortu nebylo zpracováno jednotné a pro stavebníka jednoduše pochopitelné hodnocení, zda stavba či její návrh splňuje znaky adaptace na změnu klimatu.

Podle materiálu lze dále kladně hodnotit třeba zpracování koncepcí pro zvládání sucha a nedostatku vody a pro předcházení mimořádným událostem vyvolaným právě nedostatkem vody. Úřad zmiňuje zpracování novely vodního zákona či zprovoznění předpovědního systému HAMR.

Na novele vodního zákona MŽP spolupracovalo s resortem zemědělství. Počítá se zřízením komisí, které budou rozhodovat o opatřeních v době sucha, podobně jako u povodní. Komise budou moci zakázat v době sucha povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění. Zákon v červenci schválil menšinový kabinet ANO a ČSSD, bude o něm jednat Sněmovna.

Z 350 úkolů akčního plánu je 70 procent hodnoceno jako průběžně plněno či splněno, 19 procent jako částečně plněno a 11 procent jako neplněno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů