Úterý, 19. března 2024

Nádob na sběr kovového odpadu ve městech Zlínského kraje přibývá

Nádob na sběr kovového odpadu ve městech Zlínského kraje přibývá

Města ve Zlínském kraji se více zaměřují na sběr kovového odpadu. Řada radnic dala rozmístit speciální kontejnery na plechovky a hliníkové obaly, aby je lidé nevyhazovali do komunálního odpadu nebo nemuseli odnášet do sběrného dvora. V krajském městě Zlíně byly nádoby na kovy rozmístěny v prosinci 2017, počet kontejnerů postupně roste, z 15 na 37, které jsou na území města nyní, řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Přibývá tak odevzdaných kovových obalů. "V roce 2018 bylo odevzdáno šest tun, za minulý rok necelých 11," uvedl Melzer.

Nádoby na kov jsou k dispozici i v Uherském Hradišti. Lidé je najdou na 15 místech ve městě a místních částech. Vhazovat do nich lze plechovky od nápojů, kovové uzávěry a víčka, konzervy, alobal, hliníkové obaly od potravin, kovové tuby od kosmetiky, hřebíky, šroubky, prázdné nádoby od sprejů a deodorantů a další drobné kovové odpady.

Kontejnery na železo mají nyní nově k dispozici i obyvatelé Kroměříže, zatím je ve městě devět kontejnerů na plechové a hliníkové obaly. Kontejnery mají objem 1500 litrů a vyváženy budou jednou měsíčně.

Odpadové nádoby na sběr kovových obalů jsou nově rozmístěné i v Otrokovicích na Zlínsku, na sídlišti Střed je jich 20. Město se pro ně rozhodlo také proto, že kovových obalů v komunálním odpadu přibývalo, a to plechovek od nápojů i konzerv od potravin či krmiv pro domácí mazlíčky. "Větší kovové předměty je nutno tak jako doposud ukládat do kontejnerů ve sběrných dvorech," uvedl jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek. Sběr kovů na sídlišti Střed je testovací, po několika měsících bude vyhodnocen, a pokud se osvědčí, plánuje se postupné rozšíření i do ostatních částí města.

Například ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku mohou lidé kovové obaly odkládat ve sběrném dvoře. Město však na jaro chystá rozmístění nádob na kovový odpad, mělo by jich být 50.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů