Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství umožní aplikaci jedu proti hrabošům na povrch půdy. Ornitologové upozorňují na nebezpečí

Ministerstvo zemědělství umožní aplikaci jedu proti hrabošům na povrch půdy. Ornitologové upozorňují na nebezpečí

Ministerstvo zemědělství znovu umožní aplikaci jedu proti hrabošům na povrch půdy. Ornitologové upozorňují, že prudký jed na životě ohrozí dravce a další ptáky a živočichy, kteří se hraboši živí. Na otravu fosfidem zinku, který je účinnou látkou jedu Stutox, loni zahynuli dva čápi bílí.

V těchto dnech se na polích a v jejich blízkosti sdružují poštolky, káně lesní a další dravci, kteří tu loví především hraboše. Na životě je nyní může ohrozit rozhodnutí ministra zemědělství. Ministerstvo zemědělství dnes informovalo, že na pozemcích, na kterých populace hraboše překročí pětinásobek prahu škodlivosti, budou moci inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského nařídit povrchovou aplikaci jedu.

,,Rozsypání jedu způsobí úhyny dravců, sov, lasiček, tedy našich spojenců v boji s hraboši. Zatímco hraboši se zvládnou namnožit rychle, dravcům to bude trvat léta. Trávení je rychlé a jednoduché a řešením, které jen konzervuje nedobrý způsob hospodaření," komentuje ministrovi rozhodnutí ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Loni 5. srpna vydal povolení k plošné aplikaci jedu na hraboše Stutox II Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský podřízený ministerstvu zemědělství, o čtyři dny později ho ministr zemědělství Miroslav Toman po kritice ornitologů, odborníků a ochránců přírody pozastavil a v pondělí 12. srpna jeho pozastavení potvrdil.

Přesto jed stihl napáchat škody. Na otravu Stutoxem zahynuly na jižní Moravě desítky zajíců a bažanti. Na Opavsku fosfid zinku, účinná látka Stutoxu, zabil dva čápy bílé, pro které jsou hraboši jedním z hlavních zdrojů potravy

Podle zemědělského specialisty České společnosti ornitologické Václava Zámečníka hrabošovi nahrává intenzivní způsob zemědělství s velkými lány. ,,S hrabošem si lépe poradí pestrá krajina s křovinami a remízky, kde žije víc predátorů, kteří se na hraboše specializují. Krátkodobým řešením je možné podpořit přítomnost ptačích predátorů hrabošů například umísťováním berliček, ze kterých mají lepší rozhled. Dlouhodobým a vhodnějším řešením je vytvoření pestré krajiny namísto současných monokultur," říká Zámečník.

Ekologický zemědělec a zakladatel společnosti PROBIO Martin Hutař potvrzuje, že hrabošovi lze čelit i bez jedu. ,,Zvýšený výskyt hraboše jsme sice zaznamenali, ale opravdu zásadní škody na úrodě nemáme. Důvodem je, že pravidelně ořeme na všech plochách a tam, kde je riziko přemnožení hrabošů, dáváme berličky pro káně a poštolky. Zároveň pěstujeme meziplodiny. Hlodavci pak mají z čeho vybírat a neškodí tolik na hlavních plodinách," říká Hutař.

Ornitologové i nadále apelují na veřejnost, aby si více všímala, co se v krajině děje. Pokud zjistíte, že na poli leží granule jedu nebo tam jsou uhynulí živočichové, pošlete informaci na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) podatelna@ukzuz.cz a v kopii na ČSO cso@birdlife.cz.

Zároveň prosíme o vkládání případů nalezených ptáků do naší databáze birds.cz, bližší informace o možných otravách přivítáme také na našem mailu cso@birdlife.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů