Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kůrovec napadl i arboretum Mendelovy univerzity v Řícmanicích

Kůrovec napadl i arboretum Mendelovy univerzity v Řícmanicích

Kůrovec a také houbové choroby neušetřily ani řícmanické arboretum Mendelovy univerzity v Brně. Zlikvidoval především smrky omorika původem ze Srbska a východní Bosny a také jedle obrovské. Lesníci proto musí vykácet zhruba šestinu stromů. Už nyní je zřejmé, že to nestihnou do 22. února, kdy se plánoval tradiční den otevřených dveří. Kvůli těžbě a bezpečnosti návštěvníků jej Školní lesní podnik Křtiny zrušil, uvedl v tiskové zprávě vedoucí střediska sazenic Václav Hurt.

"Těžbu i odklízení se snažíme dělat co nejšetrněji, abychom nezničili mladé výsadby a povrch půdy. Vše navíc komplikuje teplé počasí, kvůli čemuž se práce zpozdí," uvedl Hurt.

Arboretum je necelých 20 kilometrů od Brna, založeno bylo v 60. letech 20. století. Na rozloze 4,31 hektaru se nachází jedna z nejhodnotnějších sbírek jehličnatých dřevin v Česku. Za zhlédnutí stojí mimo jiné jeden z největších exemplářů blahočetu čilského, který jinak roste ve strmých svazích v jihoamerických státech Argentina a Chile.

Univerzitní podnik zatím zvažuje, že by návštěvníky pozval v jiný den, až bude kůrovcová těžba hotová.

Kůrovec napadl lesy v okolí Brna již v předchozích letech, ale na rozdíl od smrkových monokultur univerzitní lesy odolávají lépe, protože jsou převážně listnaté. I tak musí školní podnik intenzivně těžit, aby napadené stromy odvezl pokud možno ještě v době, kdy z nich kůrovec nevylétl do okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů