Pátek, 29. března 2024

Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se podle města osvědčil

Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se podle města osvědčil

Nový systém třídění odpadů v Břeclavi se za první měsíc provozu osvědčil. Město ale mělo problém s doručováním aktivačních kódů k odpadovým účtům, každému čtvrtému Břeclavanovi jej pošta nedoručila. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Pelcová. Česká pošta pochybení odmítá, podle ní naopak pochybilo městom například tím, že na zásilkách byly chyby v adresách.

Nový systém má snížit produkci směsného odpadu, zvýšit jeho třídění a předcházet vzniku odpadů. Město bude zaznamenávat množství směsného odpadu a lidé, kteří jej budou vyhazovat méně, mohou získat až 70procentní slevu z poplatku za svoz odpadu. Ten činí v Břeclavi 600 korun za osobu, lidé starší 65 let a děti do šesti let platí sníženou sazbu 400 korun. Zatím město rozdalo lidem zdarma pytle na třídění plastu a papíru a také nalepovací kódy na označení těchto pytlů. Nádoby na směsný odpad do systému zapojí později.

Účast v programu je dobrovolná. Každý občan má svůj vlastní odpadový účet, pro jeho aktivaci potřebují lidé aktivační kód, který jim město poslalo prostřednictvím České pošty. "Bohužel pošta zhruba jednu čtvrtinu kódů nedoručila, snažíme se je dostat k obyvatelům jinak, někteří se hlásí na úřadě sami. Znovu kódy pošleme například do Staré Břeclavi, kde většina lidí kódy neobdržela," řekla Pelcová.

Česká pošta ale jakékoliv pochybení odmítá. "Když jsme obdrželi obálky od města, upozornili jsme na to, že jsou tam chyby v adresách, navíc část lidí pravděpodobně nebyla na seznamu adres. Žádali jsme radnici o konkrétní stížnosti, abychom je mohli prověřit, ale nedostali jsme žádnou odpověď," řekl ČTK Ivo Vysoudil z tiskového oddělení pošty.

Systém třídění odpadů se zatím osvědčil, každý týden označených pytlů přibývá. "Podle mého odhadu si zatím účet aktivovala zhruba čtvrtina obyvatel Břeclavi," řekla Pelcová. Podrobnější vyhodnocení efektů systému město plánuje na jaře. Pokud lidé neobdrželi kód nebo mají k novému systému dotazy, mohou se obrátit na Technické služby města Břeclav.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů