Úterý, 19. března 2024

Kam s vysloužilými pneumatikami?

Kam s vysloužilými pneumatikami?

Starých pneumatik si bohužel můžeme všimnout všude okolo nás. V přírodě, na polích, u silnic... V lepším případě tam leží jedna, v tom horším je jich celá hromada. Každoročně jich dobrovolníci během akce Ukliďme Česko posbírají několik tisíc kusů. Pokud je totiž nikdo neodklidí, budou na svém místě nerušeně ležet ještě stovky let. Existuje však lepší způsob, jak se starých pneumatik zbavit... Po přijetí samostatného zákona o výrobcích s ukončenou životností (účinnost od 1. 1. 2021) se situace odpadními pneumatikami v přírodě naštěstí zlepšila.

Pneumatiky lze bezplatně odevzdat v nejbližším místě zpětného odběru pneumatik bez ohledu na to, kde jste předtím danou pneumatiku koupili. Za likvidaci pneumatiky už jste totiž zaplatili při jejím nákupu. A toho by bylo škoda nevyužít. S vyhledáním nejbližšího místa pro odevzdání pneumatik vám pomůže aplikace Kam s ním?. Najdete v ní mapu s cca 1 000 místy zpětného odběru, která v České republice odpadní pneumatiky přebírají. Díky spolupráci s provozovatelem míst zpětného odběru pneumatik, firmou GREEN Logistics CZ s.r.o. je většina z nich doplněna o otevírací dobu a dokonce i fotografii odběrného místa, což občanům odevzdání vysloužilých pneumatik usnadní.
"Za černými skládkami pneumatik totiž většinou není zlý úmysl, ale především neznalost. Mnoho řidičů totiž stále neví o místech, kde mohou pneumatiky zdarma odevzdat. Vézt je do lesa je přitom paradoxně složitější, než předání k recyklaci třeba při cestě do práce," říká Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko. "To byl také jeden z důvodů, proč jsme spouštěli aplikaci KAMsNIM.cz, kde naleznete odběrná místa nejen na pneumatiky, ale prakticky na vše, čeho se potřebujete zbavit a celkem mapa projektu obsahuje už na 110 000 takových míst," dodává.
Zpětný odběr
Jak je možné, že jste za likvidaci pneumatiky už zaplatili? Pneumatiky jsou od roku 2016 součástí zpětného odběru podle tehdejšího zákona o odpadech (185/2001 Sb.). Od počátku roku 2021 se pak zpětný odběr pneumatik řídí zákonem č. 542/2020 Sb. o výrobcích s ukončenou životností (pneumatiky viz hlava IX). Jejich výrobci a prodejci je proto od vás musí bezplatně převzít. Provozovatel místa zpětného odběru může odmítnout převzít ke zpětnému odběru pneumatiku s ukončenou životností pouze v následujících případech:
  • z důvodu kontaminace nebo závažného poškození pneumatiky ohrožují zdraví osob, které zpětný odběr provádějí, nebo pokud obsahují případný odpad,
  • jestliže vzhledem k množství a typu pneumatik či jiným okolnostem lze mít důvodné pochybnosti, že se nejedná o pneumatiky od konečného uživatele (např. pneuservis/autoservis),
  • pokud předávané množství přesahuje okamžitou kapacitu místa zpětného odběru.
Ministerstvo životního prostředí k tomu na svých webových stránkách uvádí:
"V případě, že budete chtít využít některé z uvedených míst zpětného odběru a budete odmítnuti nebo se setkáte s problémy při provedení zpětného odběru ze strany provozovatele místa, zašlete, prosím, podnět na ředitelství České inspekce životního prostředí. V případě dotazů se můžete obracet na odbor odpadů MŽP (katerina.dostalova@mzp.cz)".
Časté dotazy
  • Kolik kusů pneumatik mohu odevzdat?
Pneumatiky odevzdávejte průběžně, nejlépe ihned po přezutí na nové "gumy". Předejdete pochybnostem, že se nejedná o pneumatiky od konečného uživatele a také pokud byste odevzdávali více kusů na jednom sběrném místě, mohou Vás z důvodu naplněné kapacity odmítnout.
  • Koupil jsem pozemek a jsou na něm pneumatiky
V tomto případě se jedná o odpadní pneumatiky (stejně jako například u pneumatik nalezených při dobrovolnických úklidech), které do zpětného odběru nepatří. Je potřeba kontaktovat nějakou odpadářskou společnost a domluvit se s nimi na svozu za úplatu.
  • Patří na místa zpětného odběru pneumatiky z jízdních kol?
Nepatří (stejně jako třeba pásy ze stavebních strojů a minibagrů).
Složitější než se zdá
Pneumatika na první pohled vypadá jako kus gumy (odborněji pryže). Ve skutečnosti je však její složení mnohem komplikovanější. Největší část pneumatiky (cca 40 %) opravdu tvoří pryž ze směsi přírodního a syntetického kaučuku. Každá pneumatika dále obsahuje ocelové a textilní výstuže. Překvapivé může být i množství sazí, kterých je v pneumatikách až k 30 %. Dalšími složkami jsou antioxidanty, změkčovadla, síra a vulkanizační činidla. Poměr zastoupených látek a složení se liší podle typu pneumatiky.
Recyklace
S pneumatikami obecně je při recyklaci potíž. Jejich zpracování totiž stojí víc, než je hodnota surovin, které z nich lze získat. I proto můžeme být rádi za zákon o zpětném odběru, který výrobce nutí se starými pneumatikami ekologicky naložit.
Častým údělem starých pneumatik je jejich energetické využití. To znamená, že se z rozdrcených pneumatik stane palivo do pecí. Tuna pneumatik se co do energie rovná 1,25 tuny spáleného uhlí. Jejich pálení probíhá za přísných podmínek, aby nedošlo k překročení limitů emisí. Množství emisí z pneumatik bývá však stejné či nižší než při pálení uhlí.
Pneumatiky, které nejsou určeny k energetickému využití, jsou rozebrány na ocelové a gumové součásti. Ocel je přetavena a znovu použita v hutním průmyslu. Z gumy vzniká drcením gumový granulát, který má mnohá další využití.
Dětská hřiště, protihlukové stěny i boty
Část gumového granulátu lze opět použít při výrobě nových pneumatik, či dalších součástek aut jako jsou blatníky a koberečky. Často po granulátu také chodíme. Jsou z něj vyráběny měkké povrchy dětských či sportovních hřišť, nebo je přidáván do asfaltu. Navíc po něm neběhají jen lidé, ale například i zvířata ve výbězích. Mnoho firem také přichází s inovativními nápady, jak granulát z pneumatik využít. Například postavit z nich protihlukové stěny u silnic, k výrobě nábytku či bot.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů