Úterý, 19. března 2024

Malými krůčky k velkému výsledku - jak jsme díky programu NET4GAS Blíž přírodě podpořili přírodu

Malými krůčky k velkému výsledku - jak jsme díky programu NET4GAS Blíž přírodě podpořili přírodu

Program NET4GAS Blíž přírodě běží úspěšně již třináct let. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) díky němu doposud zpřístupnil veřejnosti 99 přírodně cenných lokalit. Většinou se jedná o naučné stezky, pozorovatelny, vyhlídky, či jinak poučně i zábavně interpretované přírodní bohatství v krajině. Taková místa objeví mnoho místních obyvatel i turistů. Málokdo už ale tuší, že program NET4GAS Blíž přírodě podporuje i projekty takzvaně managementové, tedy jednorázová praktická opatření k obnově biotopů či podpoře konkrétních druhů. Vloni se povedlo zrealizovat pět takových projektů, které opět stojí za představení.

První z projektů - Borecké tůně byl realizován na Tachovsku. V obci Borek vznikly 4 nové tůně nepravidelného tvaru, které rozšíří nabídku kvalitních vodních biotopů a zvýší biodiverzitu v krajině. Tůně by měly soužit nejen obojživelníkům, ale také brodivým ptákům či hmyzu.

Ve Velkých Popovicích východně od Prahy se podařilo založit obecní sad, složený ze starých ovocných odrůd. Bylo vysazeno 22 jabloní a 10 třešní. Sad bude sloužit jako krajinotvorný prvek, ale zároveň bude plnit i vzdělávací funkci a podporovat komunitní život. Každý strom je opatřen cedulkou s názvem odrůdy, na místě je také infotabule zaměřená na zpracování ovoce, hadník a ještěrkoviště.

Výsledkem práce ochránců přírody z Valašského Meziříčí je vysazení 48 ovocných dřevin krajových odrůd jabloní, slivoní a třešní. Alej s navazujícím stromořadím v lokalitě Hradisko v Rožnově pod Radhoštěm na stejném místě existovala už v 19. století.

O Mělnické tvrziště, nacházející se na Tachovsku, pečuje ČSOP od roku 2001. Druhově bohaté suché trávníky na místě bývalé tvrze spásaly mnoho let ovce. Po odchodu posledního pastevce na konci sedmdesátých let skončila i pastva a místo zarostlo náletovou zelení, příkop mezi valy posloužil jako ukrytá skládka. V předešlých letech se postupně podařilo odstranit část náletových dřevin, uklidit spoustu odpadu a ostnatého drátu. Letos ochránci vyřezali příliš rozrostlé křoviny a odstranili pádem hrozící poškozené stromy. Části pokácených stromů (kmenů a silných větví) ponechali na hromadách a ve štosech na lokalitě pro hmyz a jako úkryty pro drobné živočichy. Během sezóny je osídlili slepýši, ještěrky a také dva ježci. Část křovin byla ponechána jako úkryt pro pasoucí se zvířata a jako hnízdní příležitost pro ptáky. Vyčištěné valy znovu lákají kolemjdoucí k návštěvě. Velký zájem vzbuzují přes sezónu pasoucí se jaci, ovce i kozy.

Na Hodonínsku na okraji obce Tvarožná Lhota, v místech zvaných Mezicestí, se až do loňského roku rozkládaly rozsáhlé lány, téměř bez stromů, křovin či úkrytů. Po dohodě s majiteli osel místní pozemkový spolek ČSOP 3 ha těchto pozemků travní směsí, vysadil sem 13 dubů, 2 jeřáby břeky, 2 třešně ptačí a 3 lípy a z kamenů sesbíraných z okolních polí vyskládal dvě kamenné zídky jako úkryty pro živočichy. Výsledkem je nejen zvýšení biodiverzity, ale i zlepšení vzhledu zdejší krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů