Úterý, 19. března 2024

Úřad vlády jezdí ekologicky, využívá elektromobily od ČEZ

Úřad vlády jezdí ekologicky, využívá elektromobily od ČEZ

Zaměstnanci Úřadu vlády budou při jízdách za služebními povinnostmi využívat dvojici elektromobilů VW eGolf. Vozy dnes slavnostně předal předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš paní Tünde Bartha pověřené řízením Úřadu vlády. Tříletá zápůjčka vozu je aktivitou projektu Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v České republice.

Úřad vlády ČR využíval jeden elektromobil zapůjčený od ČEZ už od roku 2016. ,,Po pozitivních zkušenostech se zapůjčeným elektromobilem v posledních třech letech jsme se rozhodli navýšit počet elektrických vozů v autoparku Úřadu vlády. Naši zaměstnanci elektrická auta využijí pro cesty za služebními povinnostmi zejména po Praze. Podpora zavádění alternativních pohonů ve veřejné i individuální dopravě je celoevropským trendem a my tuto cestou rádi pomůžeme jejich dalšímu rozvoji," řekla při předávání vozu Tünde Bartha pověřená řízením Úřadu vlády.

,,Velice si vážíme toho, že Úřad vlády České republiky opětovně podpoří projekt Elektromobilita ČEZ, a půjde tak v propagaci elektrických vozů příkladem dalším subjektům z oblasti státní správy. Očekáváme, že nástup nových modelů z produkce většiny automobilových výrobců a různé druhy přímé i nepřímé podpory jejich nákupu budou znamenat strmý růst počtu elektromobilů v České republice. Jako provozovatel největší tuzemské sítě veřejných dobíjecích stanic a poskytovatel komplexních služeb pro celé odvětví jsme na tento vývoj připraveni," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Vývoj na trhu je zatím víc než slibný. Jen za letošní leden přibylo rekordních 385 e-aut, což je polovina všech loňských registrací.

Partnery projektu Elektromobilita ČEZ z řad institucí a ministerstev jsou také Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zemědělství a agentura CzechInvest. Mez další patří automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice.

Zapůjčený elektromobil VW e-Golf disponuje ideálním dojezdem na jedno dobití 300 km a maximální rychlostí 150 km/h. Zrychlit z 0 na 100 km/h dokáže za 9,6 sekundy. Celková kapacita lithium-iontové baterie je 36 kWh, kombinovaná spotřeba energie na sto ujetých km činí 12,7 kWh.

Celkově ČEZ provozuje v ČR více než 190 veřejných dobíjecích stanic, z toho přes 130 rychlodobíjecích schopných doplnit většinu kapacity baterií vozů do 25 minut. Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Část stanic vzniká také z vlastních zdrojů Skupiny ČEZ a část z prostředků přidělovaných Operačním programem Doprava. Více na https://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.

Společnost ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ souběžně v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.

V České republice je aktuálně registrováno více než 3000 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, o rok později 725 elektromobilů a loni 789 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří v nejbližších letech o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů