Úterý, 19. března 2024

Vědci z Masarykovy univerzity odhalují tajemství rozmnožování rostlin

Vědci z Masarykovy univerzity odhalují tajemství rozmnožování rostlin

Průlomovou techniku, díky které je možné v reálném čase sledovat buněčné procesy vedoucí k rozmnožování rostlin, vyvinuli výzkumníci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity (MU). Po několika letech náročné práce si tým pod vedením Karla Říhy osvojil postupy, které mu umožňují zcela novým způsobem využívat moderní mikroskopové technologie a díky tomu poprvé zobrazovat například vývoj vajíčka v pestíku rostliny či sledovat vznik pylových buněk. Výsledky práce publikoval časopis e-Life.

,,Naše metoda otevřela úplně nové možnosti výzkumu rozmnožování rostlin. Nejenže díky tomuto know-how můžeme detailně studovat na molekulární úrovni procesy, které jsou pro reprodukci rostlin stěžejní, ale navíc můžeme testovat, jak na reprodukci rostlin působí například zvýšená teplota, což je v kontextu změny klimatu obzvlášť aktuální téma," uvedl Karel Říha.

Pohlavní život rostlin v současnosti biologové běžně studují především za pomoci cytologických a genetických metod, a to převážně na mrtvých buňkách. Sledovat v živých květech dynamiku celého procesu vzniku pohlavních buněk, embrya rostliny i vznik zrn či plodů, ale dosud nebylo možné.

Pro sledování vývoje pohlavních buněk rostlin, které jsou v květech uzavřeny uvnitř prašníků a pestíků, využil Říha a jeho tři kolegyně - Pavlína Mikulková, Soňa Valuchová a Jana Pečinková - moderní mikroskopickou metodu, která prozařuje zkoumaný objekt velice tenkým laserovým paprskem. Museli vyvinout postupy, které jim umožnily použít tuto technologii zcela novým způsobem. ,,Díky vytvořenému know-how a týmu s potřebnými znalostmi a zkušenostmi můžeme rozvíjet vlastní výzkumná témata a také nabízet pomoc dalším vědeckým skupinám, které se na nás už obracejí," podotkl Říha.

Aby mohli lépe nahlédnout do procesu rozmnožování rostlin, museli si výzkumníci osvojit práci s květy o velikosti okolo 0,2 milimetru, najít vhodný kultivační roztok, který je udrží živé po dobu několika dní, zajistit po tu dobu bezproblémový chod mikroskopu a také si vytvořit linie rostlin se zabudovanými fluorescenčními značkami, díky kterým mohou pod mikroskopem sledovat konkrétní buňky či jejich části.

Výsledkem pozorování jsou videa, která ukazují přesný sled dějů v buňkách květu. Odborníci se mohou dívat na jednotlivé vrstvy květu tak, jak je snímá mikroskop, nebo je spojit a vytvořit trojrozměrnou strukturu květu. Pomáhá jim s tím speciální software, který umožňuje manipulovat s velkými objemy dat z měření.

Tým Karla Říhy z institutu CEITEC MU se zaměřuje na studium rostlinné meiózy, což je proces, při němž dochází k dělení buněk a redukování počtu chromozomů coby příprava k předání genetické informace potomkům.

Výzkum týmu podpořil grant z evropského Operačního programu věda, výzkum a vzdělávání, který koordinuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů